Debat

Everfuel og erhvervsorganisation: Sådan kan SMV'er vinde på USA's grønne omstilling

Eksportfremstød som den nylige delegation til SelectUSA-konferencen kan have stor værdi for mindre danske virksomheder. Men der er et misforhold mellem SMV’ernes høje teknologiske niveau og deres evne og vilje til at investere i så fjernt og stort et marked som USA, skriver Nicolaj Bruun Rasmussen og Jens Kvorning.

Eksportfremstød kan også styrke relationer og erhvervsfremme i den hjemlige andedam – også for danske SMV’er, skriver Nicolaj Bruun Rasmussen og Jens Kvorning.
Eksportfremstød kan også styrke relationer og erhvervsfremme i den hjemlige andedam – også for danske SMV’er, skriver Nicolaj Bruun Rasmussen og Jens Kvorning.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jens Kvorning
Nicolaj Bruun Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kan danske SMV’er få gavn af at deltage i officielle eksportfremstød på den anden side af Atlanten – til USA uden i forvejen at have aktivitet i det enorme land? Svaret er ja.

Fremstødet i Washington D.C. i starten af maj, der blev ledet af erhvervsminister Morten Bødskov (S), viste sig at passe som fod i hose til en mindre virksomhed som Everfuel, der på få år er vokset til snart 100 medarbejdere og er med helt fremme i europæisk kontekst indenfor udvikling og drift af infrastruktur til produktion samt distribution og tankning af grøn brint.

Med et smidigt program der indeholdt både dedikerede dansk/amerikanske delegationsmøder samt deltagelse på den store erhvervskonference SelectUSA, blev det først og fremmest debatteret og gjort klart, hvorledes den nyligt vedtagne store støtteramme på mere end 350 milliarder dollar til grøn omstilling i USA, Inflation Redution Act (IRA), på forskellig vis vil påvirke USA og Europa i de kommende år. Herunder både samarbejdet og modreaktionerne på tværs af Atlanten.

Læs også

Den hastigt accelererende erhvervsudvikling indenfor grøn brint og Power-to-X er i høj grad påvirket af det regulatoriske landskab. Præcis som det har været – og fortsat er - indenfor vedvarende strømproduktion (sol og vind), hvorfor det er kritisk for en virksomhed som Everfuel at være på forkant med netop disse tiltagende, regulatoriske vinde i både EU og USA.

Let forsimplet er USA’s ”hemmelighed” i den rekordstore Inflation Reduction Act at man følger nogle enkle, markedsfremmende regler, baseret på lige dele skattebegunstigelser, tilskud og attraktive lån. Disse tildeles på betingelse af virksomhedernes og projekternes evne til at levere på de politiske mål for både grøn omstilling og beskæftigelse.

Der er et misforhold mellem danske SMV’eres høje teknologiske niveau indenfor klimateknologi på den ene side og deres evne og vilje til at investere i så fjernt og stort et marked som USA på den anden.

Nicolaj Bruun Rasmussen og Jens Kvorning
Everfuel og SMVdanmark

Lignende mekanismer findes i EU, men hvor USA’s nylige IRA-program kan sammenlignes med én stor erhvervsfremmende lægtehammer, er EU’s ditto i stedet en stor, kompleks værktøjskasse med diverse specialværktøj som ikke nødvendigvis fungerer sammen. Det lader dog til, at EU nu går effektivt ind i kampen.

Brug for differentieret tilskud
På det mere lavpraktiske plan, har det generelt stor værdi for en SMV at deltage på en velarrangeret tur med en pallette af organisationer samt både store og små grønne virksomheder.

Et robust netværk, sparring og fælles løsninger er alfa og omega indenfor sektorer under udvikling. Hertil kom muligheden for at få direkte adgang til det øverste politiske niveau såvel i Danmark som i USA.

Her fik Everfuel blandt andet mulighed for at afholde et møde om deres danske flagskibsprojekt, ”HySynergy”, med deltagelse fra øverste niveau hos deres nuværende amerikanske samarbejdspartnere, Crosswinds Energy, ejerne af raffinaderiet i Fredericia, og med engageret og kyndig deltagelse fra blandt andre erhvervsministeren.

Tillige et godt eksempel på, at eksportfremstød som dette bestemt også kan styrke relationer og erhvervsfremme i den hjemlige andedam – også for danske SMV’er.

Læs også

Bagsiden ved officielle danske fremstød som Select USA er, at der er et misforhold mellem danske SMV’eres høje teknologiske niveau indenfor klimateknologi på den ene side og deres evne og vilje til at investere i så fjernt og stort et marked som USA på den anden.

Her er de danske regler for deltagelse ikke SMV-venlige, da reglerne for tilskud er ens for alle, store som små. De cirka 40.000 kroner, som det koster at være med på et tre-fire dages fremstød efter tilskud, holder mange relevante SMV tilbage fra at deltage. Det er ikke hensigtsmæssigt i Danmark som SMV-land.

Især ikke på nye, grønne områder som brint, domineret af nye virksomheder i et marked, hvor udviklingen går stærkt. Der er derfor brug for en differentiering af tilskuddet, så små betaler væsentligt mindre for at være med end store.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Kvorning

Afdelingschef, International Afdeling, SMVdanmark
cand.merc. i udenrigshandel og teknologioverførsler (Handelshøjskolen i København 1983)

Nicolaj Bruun Rasmussen

Forretningsudviklingschef, Everfuel
forretningsudvikling (Aarhus Uni. 2017)

0:000:00