Halsnæs' borgmester går ikke op i verdensmål: Handling er vigtigere end en knappenål på jakken

Den socialdemokratiske borgmester Steffen Jensen mener ikke, at Halsnæs bliver mere bæredygtig af at skrive verdensmålene ind i kommunens politik. Han advarer også om, at de kommende besparelser i kommunerne vil ramme det grønne område.

Ved kommunalvalget i 2021 stemte 27 procent af borgerne i Halsnæs Kommune personligt på Steffen Jensen (S).
Ved kommunalvalget i 2021 stemte 27 procent af borgerne i Halsnæs Kommune personligt på Steffen Jensen (S).Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Langt de fleste kommuner arbejder med FN's verdensmål. Sådan lød svaret i hvert fald, da KL spurgte landets 98 kommuner i 2021.

Men godt en tiendedel af kommunerne har af den ene eller anden grund ikke taget verdensmålene til sig.

Det gælder blandt andet i Halsnæs, hvor socialdemokraten Steffen Jensen er borgmester. Selvom han støtter verdensmålene på et overordnet plan, mener han, at det er spild af ressourcer at flette dem ind i kommunalpolitik.

"Jeg går ind for at bevæge samfundet i den retning, som verdensmålene foreskriver. Men jeg synes, at jeg har pligt til at bruge pengene på det, der gør en forskel, og ikke på at klippe snore over og lave brevpapir med verdensmålslogo på," siger borgmesteren.

Trængte budgetter

Steffen Jensen blev valgt ind i byrådet i Halsnæs Kommune i 2013 og har været borgmester siden 2018.

Halsnæs Kommune har de seneste år kæmpet med stigende udgifter til velfærd, især til udsatte borgere og personer med handicap. I 2021 var Halsnæs også blandt de 17 særligt udfordrede kommuner, der fik et særtilskud fra staten til kommunens budget for 2022.

Den nære velfærd er en vigtig prioritet for Steffen Halsnæs, men han understreger, at kommunen også er ambitiøs på det grønne område.

"Når jeg tænker tilbage på de år, hvor jeg har været med, er bæredygtighed et af de områder, vi ikke har sparet på, men faktisk kun tilført penge. Og det har været en periode, hvor vi virkelig har skullet skære, så jeg synes, vi er enormt ambitiøse med de penge, vi har," siger Steffen Jensen.

Læs også

Besparelser rammer bæredygtigheden

Ifølge S-borgmesteren gør det ikke en mærkbar forskel på den bæredygtige bundlinje, hvorvidt en kommune arbejder med FN's verdensmål eller ej.

"I Halsnæs Kommune gør vi stort set det samme som alle andre kommuner, når det kommer til bæredygtig udvikling, men vi har undladt at bruge mange administrative ressourcer på at flette verdensmålene ind i politikken."

Kan verdensmålene ikke gøre en forskel for den mere langsigtede bæredygtige udvikling i kommunen?

"Det er jeg ikke sikker på. Kommunen skal hele tiden forholde sig til de konkrete opgaver, vi står overfor, og jeg vil nødigt love borgerne noget, som vi ender med ikke at kunne overholde," siger Steffen Jensen og fortsætter:

"Alle kommuner står over for besparelser, da regeringen har bedt os om at spare tre milliarder på administration. Så opgaven bliver at finde ud af, hvor vi skal skære, og det vil også ramme nogle af de politikker, som hjælper på FN-målene," siger Steffen Jensen.

Han tilføjer, at lokale forhold altid vil trumfe verdensmål.

"Jeg tror ikke, der er en eneste kommune i Danmark, der vil tænke på verdensmål, når vi sidder i forhandlingslokalet og skal finde ud af, hvor pengene skal hen."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steffen Jensen

Borgmester (S), Halsnæs Kommune
lærer (Blaagaard Seminarium)

0:000:00