Debat

Innovationsleder på DTU: Tech-startups skal have et økonomisk løft for at konkurrere med nabolande

Det rette mindset er vigtigt for tech-startups, men penge i den tunge ende er også vigtigt. Når startups begynder at vokse, skal der være kapital til at vokse, uden at de skal ud af landet og til SIlicon Valley, Israel eller England, skriver Mark Riis.

Der er brug en generel kapacitetsopbygning, så vi får mere forskning og flere startups, skriver Mark Riis. 
Der er brug en generel kapacitetsopbygning, så vi får mere forskning og flere startups, skriver Mark Riis. Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De danske universiteter er efterhånden storproducenter af tech-startups.

Alene på DTU producerer man 60-70 startups hvert år, og flere af disse startups kommer ind på børser som First North. Andre udvikler sig til unicorns.

Der er 3Shape, der laver digitale scannere, og som udsprang af DTU for 14 år siden. En af de mest succesfulde herhjemme er Unity, som kommer fra ITU og nu har etableret sig i Silicon Valley.

Der er Humio, som netop har fået en milliard-indsprøjtning, og som er fostret ud af miljøet på Aarhus Universitet. Og der er Corti, som udspringer af DTU og CBS. Corti har vundet den paneuropæiske pris Future Unicorn Award. 

Det er gode eksempler på, at vi har et spirende økosystem for succesfulde tech-startups i Danmark. Dette økosystem skal vi brande og synliggøre overfor kommende investorer og virksomheder, som er interesseret i at samarbejde endnu mere. 

Teknologiens svar på Folkemødet  
Derfor har vi med de danske universiteter i ryggen skabt et event som Digital Tech Summit, som afholdes i Øksnehallen i efteråret, hvor vi sætter fokus på digitale teknologier.

Vi skal skabe gode rammer for, hvordan tech-startups får gjort sig synlige over for store virksomheder som Ørsted, Vestas eller Novo.

Måske bliver det ikke lige så stort som store tech-konferencer som Web Summit, men med forventede 5-6000 besøgende håber vi, at det kan blive teknologiens svar på folkemødet og dermed blive udstillingsvindue og mødested for dem, der driver det digitale Danmark.

Det kan være en rigtig god platform for at sætte ekstra fokus på det tech-økosystem, der er på de danske universiteter.

Det er først for nyligt, at investorer og store virksomheder er begyndt at få øjnene op for, hvordan man kan samarbejde med det tech-økosystem, der er på universiteterne. Derfor skal vi skabe gode rammer for, hvordan disse tech-startups får gjort sig synlige over for store virksomheder som Ørsted, Vestas eller Novo.

Omvendt er det selvfølgelig vigtigt, at de store lærer, hvordan man samarbejder med de danske tech-startups.

Og når startups begynder at vokse, skal der være kapital til at vokse, uden at de skal ud af landet og til SIlicon Valley, Israel eller England.

Startups tæt på forskningen
Vi skal også skabe gode rammer for entrepreneurship, fordi der er et enormt potentiale til at lave endnu flere startups. For at indløse det skal vi have fat i de yngre forskere.

Fordelen med forskermiljøet er, at man får produceret kandidater, som er med helt fremme. Den viden forplanter sig selvfølgelig i de startups. 

Derfor skal også investere i mange ph.d.’er.

Det er en karrierevej, som også kan åbne andre veje end lige netop akademikervejen, hvis vi skaber et stærkt mindset inden for entrepreneurship under uddannelsen.

Potentialet på universiteterne ligger i, at man kan lave startups, som er meget tæt på forskningen. Digitaliseringen sker så hurtigt, at det gælder om at kunne følge med.

Fordelen med forskermiljøet er, at man får produceret kandidater, som er med helt fremme. Den viden forplanter sig selvfølgelig i de startups, som kommer fra universiteterne.

Brug for et økonomisk løft 
Vi har det seneste år søsat store indsatser som DIREC, der er et samarbejde, som går på tværs af de danske universiteter og Alexandra Instituttet, og som skal øge kapaciteten i forskning i digitale teknologier.

Vi har også en stor indsats inden for AI og etik samt ikke mindst et nyt AI-pionercenter, som kan blive den største danske satsning på AI-forskning nogensinde. 

Der er dog brug for et vedvarende og yderligere løft, hvis vi skal kunne hamle op med vores nabolande.

Derfor skal vi arbejde på at få vores politiske system til også fremadrettet at investere penge i området.

Der er brug for flere kandidater, og der er brug for en generel kapacitetsopbygning, så vi får mere forskning og flere startups og dermed flere muligheder for at omsætte vores forskning til innovation ude i virksomhederne. 

Vi skal arbejde på, at der kommer mere af det og på, at rammerne til at vokse er der.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00