Debat

Investor fra Løvens Hule: Iværksættere skal have lettere adgang til kapital

Hvis regeringens iværksætterstrategi ender med en alt for snæver definition af, hvad en iværksætter er, risikerer vi at gå glip af innovative kræfter, skriver Anne Stampe Olesen - kendt fra tv-programmet Løvens Hule. 

Mit håb er, at regeringen fremlægger en bred iværksætterstrategi med fokus på at gøre iværksætteri til en mere attraktiv karrierevej for danskerne, skriver Anne Stampe Olesen.
Mit håb er, at regeringen fremlægger en bred iværksætterstrategi med fokus på at gøre iværksætteri til en mere attraktiv karrierevej for danskerne, skriver Anne Stampe Olesen.Foto: Marie Hald
Anne Stampe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I kølvandet på erhvervsminister Morten Bødskovs (S) beslutning om endnu en gang at udskyde regeringens iværksætterstrategi, rejser der sig et presserende spørgsmål: Hvor nødvendig er denne strategi og en klar definition af begrebet "iværksættervirksomhed"?

Med min daglige kontakt med iværksættere og indsigt i iværksætterverdenen giver jeg her mit perspektiv på dette spørgsmål og på, hvad der skal til for at forbedre betingelserne for at starte og drive en virksomhed i Danmark.

To fløje

Spørgsmålet om behovet for en politisk definition af begrebet "iværksættervirksomhed" åbner op for en kompleks diskussion.

Temadebat

Erhvervsminister Morten Bødskov vil i år præsentere et udspil til en samlet strategi, der skal få flere til at springe ud som iværksættere.

I den anledning vil en stribe eksperter, iværksættere og aktører på Altinget Erhverv give deres bud på, hvad en ny iværksætterstrategi skal indeholde.

Om Altingets temadebatter

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive til Henrik Rasch på [email protected].

På den ene fløj lyder argumentet, at det er afgørende med en politisk definition for at identificere iværksættervirksomheder i Danmark og målrette politisk støtte som tilskudsprogrammer, udviklingsforløb og skatteincitamenter til disse virksomheder.

På den anden fløj lyder argumentet, at Danmark er kendetegnet ved et iværksættermiljø, der omfatter en bred vifte af virksomheder inden for forskellige sektorer, brancher og fagområder.

Ved en for snæver politisk definition af, hvilke virksomheder der kvalificerer sig som en "iværksættervirksomhed", risikerer vi at udelukke virksomheder fra den politiske støtte og derved gå glip af innovative kræfter. 

Mit håb er, at regeringen fremlægger en bred iværksætterstrategi med fokus på at gøre iværksætteri til en mere attraktiv karrierevej for danskerne.

Kvinder og iværksætteri

En analyse fra Finans Danmark viser, at køn, uddannelse, social baggrund og privat økonomi er faktorer, der påvirker danskernes beslutning om at forsøge sig som iværksættere. Derudover viser en analyse fra Dansk Erhverv, at iværksætterlysten er lavere hos danske kvinder relativt til danske mænd.

Den lave iværksætterlyst hos danske kvinder skyldes blandt andet en oplevelse af at være afhængig af en personlig indkomst og en oplevelse af ikke at kunne skaffe den nødvendige kapital. Det er afgørende at adressere disse udfordringer som en del af en bredere iværksætterstrategi, hvis vi vil arbejde os hen imod en mere mangfoldig iværksætterkultur i Danmark.

Læs også

For at motivere flere til at tage springet ind i iværksætterverdenen og sikre, at forskellige perspektiver og behov bliver inkluderet i udviklingen af nye virksomheder, produkter og ledelsesmetoder, er det nødvendigt at skabe mere gunstige betingelser for danske iværksættere.

Baseret på min erfaring med at støtte iværksættere og min viden om de daglige udfordringer, iværksættere står over for, er jeg af den opfattelse, at regeringens iværksætterstrategi bør fokusere på at forbedre iværksætteres adgang til kapital.

Jeg møder ofte kvindelige iværksættere, der fremhæver udfordringer med at få adgang til en erhvervskonti og kassekredit i banken og lange udbetalingsperioder fra offentlige puljer. Dette hæmmer deres muligheder for at investere i væksttiltag.

Fokus på finansiering

Jeg opfordrer derfor Morten Bødskov og regeringen til at inkludere konkrete tiltag i iværksætterstrategien, der kan hjælpe iværksættere til at investere i projekter og forretningsmuligheder, der fremmer vækst og innovation.

Regeringen skal sikre danske iværksættere lige muligheder for at etablere virksomheder, få adgang til kapital og realisere potentiale for vækst.

Anne Stampe Olesen
Direktør og stifter, Nordic Female Founders

Et helt konkret eksempel kan findes i Finland. Her tilbyder Business Finland støttepuljer til iværksættere, hvor størstedelen af finansieringen frigives efter finansieringsbeslutningen og resten ved projektets endelige afrapportering.

Selv et beløb på 100.000 kroner, som kan synes beskeden i forhold til store virksomhedsbudgetter, kan være en betydelig hjælp for en iværksætter, især hvis virksomheden endnu ikke endnu ikke genererer en betydelig omsætning.

Dette beløb kan udgøre en markant forskel ved at dække vigtige udgifter eller i forhold til at hjælpe virksomheden til at investere i vækst. Dette understreger vigtigheden af at have adgang til støtte og fleksible finansieringsmuligheder for at fremme iværksætteri og innovation i Danmark.

I sidste ende drejer det sig om, at regeringen skal sikre danske iværksættere lige muligheder for at etablere virksomheder, få adgang til kapital og realisere potentiale for vækst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Stampe

Direktør og stifter, Nordic Female Founders, investor

0:000:00