Ny debat: Skal vilkårene for demokratiske virksomheder forbedres?

Hvordan bliver det mere attraktivt at starte en demokratisk virksomhed - og er flere demokratiske virksomheder overhovedet noget, vi bør stræbe efter? Det er omdrejningspunktet i en ny temadebat på Altinget Erhverv.

Coop-formand Lasse Bolander og erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF) er blandt debattørerne.
Coop-formand Lasse Bolander og erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF) er blandt debattørerne.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix og Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Demokratiske virksomheder, hvor enten kunderne, producenterne eller medarbejderne er medejere af virksomheden og vælger dens øverste ledelse, har en lang og traditionsrig historie i Danmark.

Historien startede med andelsbevægelsen i 1800-tallet og fortsætter til i dag, hvor demokratiske virksomheder ifølge Tænketanken Demokratisk Erhverv står for knap ti procent af det samlede erhvervslivs omsætning.

Tænketanken har kortlagt landskabet for demokratiske virksomheder, og de konkluderer, at det er en robust virksomhedstype med få konkurser og mange investeringer, men at der skabes relativt få nye demokratiske virksomheder.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00