Polen stemmer pludselig for global skatteaftale

Hvis den polske regering kan levere reformer, der sikrer et mere uafhængigt retsvæsen i landet, er EU klar til at sende milliarder af genopretningskroner Polens vej. Danmark understreger, at der skal ske reel forbedring i Polen, før pengene kan udbetales.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen med den polske premierminister Mateusz Morawiecki (tv.) og præsident Andrzej Duda (th.) i Warszawa.
Kommissionsformand Ursula von der Leyen med den polske premierminister Mateusz Morawiecki (tv.) og præsident Andrzej Duda (th.) i Warszawa.Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: EU's medlemslande blåstempler den polske regerings genopretningsplan og åbner dermed for at sende 180 milliarder kroner i tilskud til Polen – og yderligere 86 milliarder kroner i lån.

Det sker på et ministerrådsmøde i Luxembourg, hvor EU-landenes finansministre fredag var samlet. Ingen lande stemte imod, men Holland valgte som eneste land at afstå fra at stemme.

Polen har i lang tid bønfaldt om at få del i pengene fra EU's genopretningsfond, som er en pulje på over 800 milliarder euro, der skal hjælpe medlemslandene med blandt andet at fremme grøn omstilling og digitalisering i tiden efter coronapandemien.

0:000:00