Debat

SF: Her kan der skæres i erhvervsstøtten

Regeringens hensigt om at sløjfe dele af erhvervsstøtten er fin, men det skal gøres klogt. Som minimum skal den hidtidige støtte til den grønne omstilling bevares, skriver Lisbeth Bech-Nielsen og kommer med flere bud på, hvor erhvervsstøtten eventuelt kan skæres.

"Vi skal bruge anledningen til at få ryddet op i definitionen på almennyttige fonde. Som det er i dag, er det en ekstrem bred definition, der blandt andet levner plads til 90 golfklubber, Herlufsholm-fonden og Odd Fellow fonden. Alle sikkert fine foreninger, men skal de have fradrag," spørger Lisbeth Bech-Nielsen.
"Vi skal bruge anledningen til at få ryddet op i definitionen på almennyttige fonde. Som det er i dag, er det en ekstrem bred definition, der blandt andet levner plads til 90 golfklubber, Herlufsholm-fonden og Odd Fellow fonden. Alle sikkert fine foreninger, men skal de have fradrag," spørger Lisbeth Bech-Nielsen.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Lisbeth Bech-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en tid, hvor det er helt afgørende, at vi prioriterer den grønne omstilling højest, glæder det mig, at erhvervsministeren og regeringen endelig er hoppet med på vognen og er blevet grønne før de er blevet røde.

Temadebat

Erhvervsstøtten skal skæres – men hvor?

Regeringen har sammen med SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne forpligtet sig til at skære i erhvervsstøtten og vil blandt andet bruge pengene til at finansiere permanentgørelsen af forsknings- og udviklingsfradraget og investeringer i den grønne omstilling. 

Men erhvervsministeren vil over for Altinget ikke pege på, hvilke af de omkring 200 støtteordninger han ønsker at spare væk, før en endnu ikke nedsat ekspertgruppe kommer med anbefalinger til ministeren. 

Altinget Erhverv spørger derfor i en ny temadebat erhvervsaktører og politikere, hvor sparekniven skal skære. Hvilke støtteordninger skal politikerne frede, og hvilke ordninger skal sløjfes? 

Hvis du har lyst til at deltage i debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Marie Schønning Jensen på [email protected] eller Altingets debatredaktion på [email protected].

Planen om at skære i erhvervsstøtten med 3,5 milliarder kroner, som blandt andet skal gå til grøn omstilling, er ambitiøs og bliver som udgangspunkt taget imod af os med åbne arme. Men planen har mange løse ender.

Regeringen har nemlig ikke konkretiseret, hvilke ordninger man ønsker at spare væk. Og lige så nemt det er at bruge 3,5 milliarder kroner, lige så svært har det historisk været at sanere støtten. For der er altid brancheinteresser, der spænder ben.

Derfor er det klogt, som erhvervsministeren har gjort det, at sikre armslængde og få udenforstående til at komme med et forslag til, hvor man kan skære. Det skal dog ikke afholde mig fra at komme med nogle bud. 

Lige så nemt det er at bruge 3,5 milliarder kroner, lige så svært har det historisk været at sanere støtten.

Lisbeth Bech-Nielsen (SF)
Erhvervsordfører

Støttede virksomheder skal opføre sig ordentligt

For det første er det helt afgørende for os, at man skærer i erhvervsstøtteordninger, så vi stadig investerer lige så meget i den grønne omstilling som før. Det betyder også, at vi skal se på, hvilke tilskud der er til den fossile sektor i dag. På den måde vil ikke blot provenuet, men også nedskæringerne bidrage positivt til den grønne omstilling.

Vi skal også beskytte vores miljø, og derfor skal vi for eksempel bruge de otte millioner kroner, som vi i dag bruger på at støtte dambrug, på at fremme mere miljøvenlige alternativer.     

For det andet skal vi sikre, at de virksomheder og brancher, vi støtter, opfører sig ordentligt. Det vil sige due diligence og ordentlighed, når det kommer til klima, miljø, løn- og arbejdsvilkår og skattepraksis. Det betyder, at posten ’Eksport- og Erhvervsfremme’ på 460 millioner kroner og de andre poster på Udenrigsministeriets område, på i alt en milliard kroner, vurderes ud fra et due diligence-princip. Vi skal opføre os ordentligt – specielt ude i den store verden.

For det tredje skal vi sikre, at pengene går til at støtte virksomhederne og ikke til alt mulig unødvendigt ’fedt’. Jeg kan i den forbindelse ikke forstå, at posten til erhvervsfremmesystemet er steget til 300 millioner kroner, eftersom reformen skulle have forenklet og effektiviseret systemet - det er i hvert fald fortalernes argument. 

Ryd op i almene fonde

For det fjerde skal vi bruge anledningen til at få ryddet op i definitionen på almennyttige fonde. Som det er i dag, er det en ekstrem bred definition, der blandt andet levner plads til 90 golfklubber, Herlufsholm-fonden og Odd Fellow fonden. Alle sikkert fine foreninger, men skal de have fradrag? Det er en post, vi samlet bruger over 1,5 milliarder kroner på om året.

Vi skal bruge anledningen til at få ryddet op i definitionen på almennyttige fonde.

Lisbeth Bech-Nielsen (SF)
Erhvervsordfører

For det femte burde man gennemgå den statsstøtte, som rederibranchen får. For eksempel har AP Møller Mærsk tjent 150 milliarder kroner sidste år, men kun betalt fire procent i skat, gennem tonnageskatten (der er en vægtafgift) og er sikret skattefritagelse for sømænd gennem DIS-ordningen, der også forbyder overenskomster for udenlandske sømænd på danske skibe. Det er uvist, hvor meget statsstøtten er på, men de to ordninger koster som et absolut minimum 1,5 milliarder kroner om året. 

Endelig, af øvrige tiltag, burde man se på bondegårdsreglen og opdatere den lavere grundværdisansættelse af produktionsjord samt revidere forskerskatteordningen, der er helt hul i hovedet, som den bruges i dag, og koster 1,2 milliarder kroner. Endelig burde man revidere reglen om skattefritagelse på avancer for unoterede porteføljeaktier, der koster en milliard kroner om året. 

Som jeg har vist, kan man sagtens finde milliardbesparelser ud af de sammenlagt 42 milliarder kroner i erhvervsstøtte. Spørgsmålet er bare, om man vil. Det vil vi i SF gerne, og inspirationen er hermed givet videre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00