Debat

SMVdanmark om måling: Danskere ved tilsyneladende ikke, hvad de taler om

45 procent af danskerne støtter op om en flad selskabsskat på tværs af EU. Men selskabsskatten er en dårlig måde at beskatte på og hæmmer produktiviteten, skriver Mia Amalie Holstein.

Verden er større end EU, og selv med en harmoniseret skat vil vi møde skattekonkurrence udefra, skriver Mia Amalie Holstein.
Verden er større end EU, og selv med en harmoniseret skat vil vi møde skattekonkurrence udefra, skriver Mia Amalie Holstein.Foto: Ulrik Jantzen
Mia Amalie Holstein
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En ny rundspørge, som Epinion har foretaget for Altinget og DR viser, at 45 procent af danskerne bakker op om en flad selskabsskat i EU, som vil sikre, at virksomheder i alle EU-lande betaler den samme skatteprocent. Men 45 procent af danskerne ved tilsyneladende ikke, hvad de taler om.

Temadebat

Skal vi have en ensartet selskabsskat i EU?
45 procent af danskerne bakker op om en flad selskabsskat i EU, som vil sikre, at virksomheder i alle EU-lande betaler den samme skatteprocent. Det viser en rundspørge, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Selskabsskatterne i EU er ifølge Eurostat faldet markant siden midten af 1990'erne. Danmarks selskabsskat lå på omkring tre procentpoint under den gennemsnitlige skattesats i EU i 1995, men selvom Danmark har sænket skatten yderligere mellem 2013 og 2016, lå Danmark i 2018 knap 0,5 procentpoint over gennemsnittet.

Altinget giver ordet til politikere og interessenter, som vil give indspark til, hvorvidt EU-landene skal være omfattet af en ensartet selskabsskat.

Hvilke fordele og ulemper får en ensartet selskabsskat i EU? Skal Danmark fortsætte ræset mod bunden for at gøre os mere attraktive for udenlandske virksomheder, eller skal Danmark stå af toget? Vil en ensartet selskabsskat i alle EU-lande være løsningen, eller skal EU alene vedtage en bund for, hvor lav landenes selskabsskatter skal være?

Her er deltagerne:
  • Asbjørn Sonne Nørgaard, direktør, Cevea 
  • Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv
  • Henrik Fugmann, formand og direktør, Tekniq Arbejdsgiverne
  • Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef, Dansk Industri
  • Kim Valentin (V), erhvervsskatteordfører og medlem af Folketinget
  • Kira Marie Peter-Hansen (SF), medlem af Europa-Parlamentet og næstforkvinde i parlamentets skatteudvalg 
  • Martin Ågerup, direktør, Cepos 
  • Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef, SMVdanmark
  • Morten Bødskov (S) skatteminister og medlem af Folketinget 
  • Ole Birk Olesen (LA), skatteordfører og medlem af Folketinget
  • Pernille Weiss (K), medlem af Europa-Parlamentet
  • Rune Lund (EL), skatteordfører og medlem af Folketinget
  • Stine Bosse, formand, Europabevægelsen
  • Thomas Søby, cheføkonom, Dansk Metal.
Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Mange tror, at problemet med selskabsskatten alene er skattekonkurrencen. Det vil sige det forhold, at når et land sætter selskabsskatten ned, så vil de andre føle sig nødsaget til at følge efter.

For kapital kender ikke landegrænser, og spørgsmålet om selskabsskattekonkurrence opfattes alene som en kamp om at tiltrække virksomheder og overskud.

Idéen er, at hvis man kan stoppe dette "ræs mod bunden," så er der ikke noget problem med selskabsskatten. Men man glemmer, at der er andre virkelig gode grunde til at afskaffe selskabsskatten.

Personer fremfor selskaber betaler selskabsskat
Grundlæggende er selskabsskatten (og dermed også virksomhedsskatten grundet paralleliteten) en rigtig dårlig måde at beskatte på.

Det skyldes ikke blot, at selve skatten er meget administrativ tung og trækker ressourcer fra både myndigheder og virksomheder. Men skatten hæmmer også produktivitet og velstand.  

Den gængse opfattelse er, at mens indkomstskatten er en skat på personer, så er selskabsskatten en skat på selskaber. Men realiteten er, at selskaber ikke kan betale skat, kun personer kan betale skat.

Det interessante spørgsmål er derfor, hvilke personer i selskabet det er, der betaler selskabsskatten? Og om det er den mest hensigtsmæssige måde at gøre det på?

Danmark er en lille åben økonomi, og her vil selskabsskatten i høj grad overvæltes på lønmodtageren, hvorved selskabsskatten reelt virker som en skat på lønindkomst.

Det vil sige, at lønmodtageren ikke betaler skatten direkte, men gør det indirekte, idet virksomheden som følge af selskabsskatten investerer mindre. Derved bliver produktiviteten og i sidste ende lønningerne lavere, end de ellers ville have været.

Ønsker man at beskatte lønmodtagerne, er selskabsskatten ikke en hensigtsmæssig måde at gøre det på, da det har store samfundsmæssige omkostninger.

Og hvis man ønsker at beskatte arbejdskraft, er der studier, der viser, at man med fordel kan beskatte lønmodtagerne gennem de almindelige indkomstskatter eller via momsen.

Afskaf selskabsskatten
Man må også huske, at Danmark befinder sig i en stor, globaliseret verden. Verden er større end EU, og selv med en harmoniseret skat vil vi møde skattekonkurrence udefra.

Det korte af det lange er, at selskabsskatten er en rigtig dårlig måde at beskatte på

Mia Amalie Holstein
Cheføkonom og politisk chef, SMVdanmark

Hårdest er konkurrencen for de små lande. For som blandt andre Balwin og Krugman (2002) har påvist, kan store økonomier med central beliggenhed generelt tillade sig en højere selskabsskattesats end mindre, som ikke har fordelene ved adgang til et stort marked og en central beliggenhed. En harmoniseret selskabsskat i EU vil derfor i højere grad være til fordel for for eksempel Tyskland og ikke os i Danmark.

Det korte af det lange er, at selskabsskatten er en rigtig dårlig måde at beskatte på, og det er en god ide at konkurrere den helt ned, da alle virksomheder vil kunne øge produktiviteten.

Samtidigt vil de helt små virksomheder få lettere ved at finde finansiering, da det bliver lettere at opfylde investors forventede afkast.

Læs også

Som Cepos' Otto Brøns-Petersen flere gange har påpeget, for eksempel i hans litteraturgennemgang, så vil det sågar være en fordel, hvis alle lande afskaffede selskabsskatten – også selvom provenuet refinansieres ved indkomstskatter og forbrugsskatter – for vi ville få en verden, hvor kapitalapparatet, produktiviteten og velstanden er større end i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00