Troels Lund: Uacceptabelt, at Danmark står uden EU-kommissær så længe

Økonomi- og forsvarsminister Troels Lund Poulsen appellerer i Bruxelles til hurtig afgørelse af, hvorvidt Vestager eller en anden kandidat skal være ny chef for Den Europæiske Investeringsbank.

Ifølge økonomiminister Troels Lund Poulsen arbejder regeringen hårdt for, at Margrethe Vestager kan blive chef for Den Europæiske Investeringsbank (EIB).
Ifølge økonomiminister Troels Lund Poulsen arbejder regeringen hårdt for, at Margrethe Vestager kan blive chef for Den Europæiske Investeringsbank (EIB).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Ved ankomsten til et europæisk finansministermøde advarer økonomi- og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) mod at være for længe om at afgøre Margrethe Vestagers fremtid.

Det er utilfredsstillende, at vi er så langsomme om at få den vigtige post afgjort.

Troels Lund Poulsen (V)
Økonomi- og forsvarsminister

Vestager har været på orlov fra EU-Kommissionen i over to måneder, fordi hun er kandidat til jobbet som chef for Den Europæiske Investeringsbank (EIB), men den proces trækker uventet længe ud.

”Det er uacceptabelt, at man har den her vigtige post, som ikke bliver besat. Og det er jo heller ikke særlig godt, at Danmark er uden en kommissær,” siger Troels Lund Poulsen, der ventes udnævnt som ny formand for Venstre om få dage.

Økonomiministeren havde torsdag morgen et møde med den nuværende chef for EIB, tyskeren Werner Hoyer, som stopper 1. januar efter 12 år i toppen af verdens største multilaterale bank.

Læs også

Bagefter understreger Troels Lund Poulsen, at man ikke kan vente meget længere med at afklare ledelsen af EU’s vigtige investeringsbank, der alene sidste år udlånte op mod 500 milliarder kroner til bl.a. infrastrukturprojekter og grøn omstilling.

”Det er utilfredsstillende, at vi er så langsomme om at få den vigtige post afgjort. Der er grund til at appellere til, at der kommer en beslutning, der bliver truffet hurtigt. Gerne inden for de næste uger,” siger han til Altinget.

Bekymring i dansk erhvervsliv

Udpegelsen af en ny EIB-chef har udviklet sig til et kapløb mellem den danske konkurrencekommissær og Spaniens socialistiske finansminister, Nadia Calvino, der i øjeblikket er formand for EU’s finansministermøder.

Den Europæiske Investeringsbank
  • Den Europæiske Investeringsbank (EIB) i Luxembourg er verdens største multilaterale bank.
  • Den er EU’s egen bank med lånegarantier stillet af de 27 medlemslande selv. Banken låner for eksempel penge til store offentlige infrastrukturprojekter.
  • Siden sin skabelse i 1958 har EIB udlånt over 7.500 milliarder kroner. Alene sidste år udlånte den op mod 500 milliarder kroner.
  • Langt de fleste penge går til projekter inden for medlemslandene selv, ikke mindst i Spanien, Italien og andre sydeuropæiske lande.
  • Op til 10 procent af kapitalen kan bruges på projekter uden for Europa, blandt andet i Afrika.
  • I de senere år er EIB’s betydning vokset, primært som kanal for investeringer i Europas grønne omstilling og som et vigtigt redskab i den kommende genopbygning af Ukraine efter krigen.
  • EIB har i 12 år været ledet af tyskeren Werner Hoyer, der går på pension 1. januar.

Margrethe Vestager gik på ulønnet orlov fra EU-Kommissionen, da hendes kandidatur blev officielt 5. september. Hvis topposten i EIB går til en anden kandidat, vil Vestager vende tilbage til sit job i Kommissionen. Men indtil det bliver afgjort, har Danmark ikke nogen kommissær. 

Og det er ikke så godt, mener regeringen. Også i det danske erhvervsliv skaber situationen bekymring:

”Både Europa og Danmark mangler lige nu en stærk kommissær, mens vi venter på, hvem der får posten i EIB,” siger Rikke Wetendorff Nørgaard, europapolitisk chef i Dansk Industri (DI).

”Det betyder alt andet lige mindre indflydelse til Danmark i EU i en afgørende tid, hvor EU-systemet arbejder på højtryk for at lukke forhandlinger af en masse højpolitiske forslag, inden der er valg til Europa-Parlamentet, og der skal udpeges en ny EU-Kommission næste sommer,” siger hun.

Regeringen tror på Vestagers chance

Det er finansministrene fra de 27 EU-lande, der udgør investeringsbankens styrelsesråd, og som derfor skal udpege bankens nye ledelse. Økonomi- og finansministermødet torsdag er imidlertid det tredje i træk, hvor ministrene går uden om beslutningen, fordi der stadig ikke er enighed.

Ifølge Altingets oplysninger støtter en lang række små og mellemstore lande den danske kandidat, mens Tyskland og Frankrig overvejer at gennemtrumfe spanske Calvino i stedet. Troels Lund Poulsen tror stadig på, at Margrethe Vestager har en god chance for at blive bankchef.

Læs også

”Ja, det tror jeg bestemt. Jeg har brugt nogle af de seneste uger, hvor jeg nu har været økonomiminister, på at være i dialog med nogle af mine kolleger, og det kommer jeg også til at være her i forbindelse med det her møde,” siger han:

”Så vi gør jo alt, hvad vi kan fra dansk side, for at støtte og bakke op om Margrethe Vestagers kandidatur. Det gør statsministeren, det gør udenrigsministeren, og det gør jeg også.”

Ingen snak om et tredje mandat

Tidligere på ugen luftede Vestager selv muligheden for, at hun måske i stedet kunne gå efter en tredje mandatperiode som dansk kommissær, når der skal udpeges en ny EU-Kommission næste år.

Den mulighed ønsker økonomiministeren ikke at forholde sig til i øjeblikket.

”Jeg synes, man skal have fokus på én ting, og det er nu at arbejde benhårdt for, at Margrethe Vestager kan få den post (i EIB, red.). Hun har en bred opbakning, og derfor er det sådan set kun det, jeg er optaget af nu: At lykkes med den opgave,” siger Troels Lund Poulsen.

Næste møde for de europæiske økonomi- og finansministre, hvor de kunne forsøge at enes om ledelsen af Den Europæiske Investeringsbank, foregår den 8. december.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024