Debat

Præst i genmæle: Gid ateisterne Stjernholm og Milkær kunne se mere indad

Jeg er i flere omgange løbet ind i kvindelige præster, som har hyldet mandlige kollegaer, der deler mit syn på præstetjenesten som en mandlig tjeneste, skriver Henrik Højlund i en replik.

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Anders Stjernholm og Lone Ree Milkær foretager i Altinget en – desværre mere og mere udbredt – fejlagtig sammenblanding af et klassisk-kristent teologisk syn på kvinders og mænds dynamiske forskel i væsen og funktion med et fundamentalistisk-muslimsk syn på kvinders underdanighed, som ofte fører til ren kvindeundertrykkelse.

Der er en verden til forskel. Det vil man vide, hvis man kigger bare en smule efter i den almindelige livspraksis. Hvis man for eksempel gider spørge kvinder, om hvordan de oplever mænd – som de måske endda er gift med – som har den klassisk-teologiske holdning.

Jeg er i flere omgange løbet ind i kvindelige præster, som har hyldet mandlige kollegaer, der deler mit syn på præstetjenesten som en mandlig tjeneste. De har hyldet dem som deres bedste, mest imødekommende, mest omgængelige kollegaer. Altså stik imod det Anders Stjernholm og Lone Ree Milkær tror. Eller gerne vil tro.

LÆS OGSÅ: Ateister: Hvorfor tør ingen partier kritisere andre religioner end islam?

Det er umådeligt indskrænkende at tro, at religion grundlæggende har negativ indflydelse på samfundet

Henrik Højlund
Valgmenighedspræst, Aarhus Bykirke

Gid ateister var i stand til at kigge mere indad

Kvindenedgørelse findes desværre i alle afskygninger, uanset formelle holdninger. Og uanset religiøsitet eller ej.

Det er umådeligt indskrænkende at tro, at religion grundlæggende har negativ indflydelse på samfundet. Det er blindhed for, hvad der er til alle tider er samfundets største udfordring: mennesket selv, i alle versioner.

Tag i biografen og se årets guldpalmevinder, Triangle of Sadness, og bliv klogere på menneskets uhelbredelige problem. Og få måske blik for, at mennesket går til, når det belaster sig selv ubærligt med at ville være gud i eget liv. Det tyvende århundredes største religionsløse ideologier, kommunisme og nazisme, førte ikke just mere menneskelighed med sig.

Gid ateister og såkaldte humanister ville være i stand til at kigge mere indad. Som den engelske forfatter Chesterton gjorde det, da en journalist stillede ham spørgsmålet: "Hvad er problemet med verden?", hvortil han svarede: "Mine herrer, jeg er problemet." Men så var Chesterton jo også kristen.

I øvrigt er det totalt vrøvl, at jeg er imod kvindelige lærere. Lige så lidt som jeg er imod kvindelige direktører og statsministre og alt mulig andet. Og til almindelig oplysning: Jeg er som valgmenighedspræst helt udenfor statsløn. Medlemmerne betaler hver en krone til min løn.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stjernholm

Formand, Ateistisk Selskab, fhv. stedfortrædende MF (ALT), stand-up-komiker
journalist (SDU)

Lone Ree Milkær

Manager, European Humanist Services Network
cand.mag.

0:000:00