Statsministeren understreger, at hun er "meget stærk tilhænger" af aktiv dødshjælp

På trods af en meget klar modstand fra Det Etiske Råd er statsminister Mette Frederiksen stadig tilhænger af at indføre aktiv dødshjælp i Danmark.

På et hurtigt pressemøde midt under Folketingets åbningsdebat gentog Mette Frederiksen sin holdning til aktiv dødshjælp.
På et hurtigt pressemøde midt under Folketingets åbningsdebat gentog Mette Frederiksen sin holdning til aktiv dødshjælp.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Et stort flertal i Det Etiske Råd er imod aktiv dødshjælp, og Socialdemokratiets egen sundhedsordfører har det svært med en legalisering.

Men statsminister Mette Frederiksen står fast. Hun er – ligesom hun sagde det i sommer på Folkemødet – tilhænger af aktiv dødshjælp.

"Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er i lighed med et stort flertal af danskerne personligt meget stærk tilhænger af, at vi får indført aktiv dødshjælp i Danmark," siger Mette Frederiksen på et kort pressemøde under Folketingets åbningsdebat.

Meldingen fra statsministeren falder bare dagen efter, at 16 ud af 17 medlemmer i Det Etiske Råd anbefalede, at aktiv dødshjælp ikke skal legaliseres. Det Etiske Råds udtalelse kom ikke som et chok for hende.

"Jeg har noteret mig, at Etisk Råd er imod. Det kommer ikke bag på mig, fordi jeg kan selv fornemme, at der er én strømning inden for det sundhedsfaglige, og så er der én strømning, som er stærkere, hos alle os, der ikke har rødder i det sundhedsfaglige," siger hun.

Læs også

Siden Mette Frederiksen åbnede debatten om aktiv dødshjælp på Folkemødet på Bornholm, har hun fået mange rørende henvendelser, påpeger hun.

"Jeg er blevet meget berørt over de mange henvendelser, jeg har fået, siden jeg selv gik ind i debatten tilbage i juni. Det er gamle mennesker, meget syge mennesker, ægtepar og pårørende, som giver skildringer af den sidste tid, som jeg ikke synes har haft den værdighed, som den sidste tid bør have i et samfund som vores," siger hun.

Mette Frederiksen og regeringen har nedsat sit eget udvalg, der skal kigge på, hvordan en mere værdig død kan sikres i Danmark.

Det haster ikke at tage en beslutning, lyder det:

"Fra regeringens side har vi sagt, at det ikke bare lige er en diskussion, vi tager og får overstået. Det her skal vi bruge noget tid på som mennesker og som samfund, og så vil regeringen på baggrund af det tage stilling til, hvordan vi ser det fremadrettet."

Læs også

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024