Sundhedskommissær afviser planer om rygeforbud

AVIS-AND: EU's sundhedskommmissærs ønske om et røgfrit EU betyder ikke, at EU-Kommissionen er på vej med et forbud mod rygning på offentlige steder, lyder det fra EU-Kommissionen.
Foto: Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

EU-kommissær vil stoppe rygning på offentlige steder. Sådan har overskrifterne i forskellige variationer stået med store typer på næsten alle landets netmedier. De har refereret EU's sundheds- og forbrugerkommissær John Dalli, der blev interviewet af den tyske avis Die Welt. I artiklerne fremstår det som om, at kommissionen vil foreslå et EU-forbud mod rygning på offentlige steder.

Problemet er at udsagnet er ikke er sandt. I artiklen (se linkboks) siger kommissæren blot, at:

"Vi har brug for et komplet rygeforbud i alle offentlige rum, transportmidler og arbejdspladser," sagde John Dalli i interviewet.

Bestormet kommissær
Her slår han også fast, at målet må være et røgfrit Europa.

Kommissæren og hans talsmand er på den baggrund blevet bestormet (primært telefonisk) af journalister fra hele Europa, da vil høre om, hvilken lovgivning der er på vej.

John Dallis talsmand, Frederic Vincent, mener, at journalisterne har tolket videre på kommissærens citat.

"Han siger jo blot, at der er brug for et rygeforbud. Traktatmæssigt kan man på EU-nivau ikke vedtaget et forbud mod rygning på alle offentlige steder i EU. Det er de nationale parlamenters kompetence," siger Frederic Vincent.

Kommissærens øjensynligt misforståede udmeldingen rammer lige ned i, at den danske rygelov er kommet til diskussion i forbindelse med en netop afholdt høring om erfaringerne med loven fra 2007.

Samtidig skal sundhedsminister Bertel Haarder (V) nu i samråd, fordi han angiveligt her sagde, at faren ved passiv rygning er overdrevet.

Rasende politikere
Dansk Folkeparti ønsker som det eneste parti at lempe rygeloven, mens V og K hælder til at fastholde rygeloven, som den er.

Flere politikere politikere fra oppositionen vil have strammet rygeloven, og de har reageret positivt i forhold til at kommissionen skulle udarbejde forslag til et EU-forbud, hvilket sundhedskommissæren dog i dag afviser.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt sagde dog, inden denne viden kom på bordet:

"Jeg mener ikke, at det er noget, EU skal blande sig i. I første omgang anså jeg det for en aprilsnar, at de skulle begynde at blande sig i vores lovgivning herhjemme," sagde sundhedsordfører Liselotte Blixt til dr.dk, da hun blev bedt om at lufte sin holdning til det forbud, som Kommissionen så alligevel ikke har kompetence til at gennemføre.

Muligt eu-forbud på arbejdspladser
Frederic Vincent mener dog ikke, at kommissærens udmelding om et røgfrit Europa er specielt opsigtsvækkende.

"Faktisk mindede kommissæren bare om, at medlemslandene i EU vedtog det, man i EU-jagonen kalder en "anbefaling". I den anbefaling lover medlemlandene at arbejde mod et røgfrit miljø i EU i 2012. Det er dog ikke juridisk bindende," siger Frederic Vincent.

Men fælles EU-forbud mod rygning er dog ikke helt umuligt - så længe det er i begrænset omfang.

"Muligvis har man på EU-niveau mulighed for at forbyde rygning på arbejdspladser, fordi det hører under arbejdsmiljø og sikkerhed," siger Frederic Vincent. Han understreger, at de kommissærer med ansvar for beskæftigelsesområdet overvejer mulighederne.

"Så vidt jeg er orienteret, er der intet besluttet. Men man har i et stykke tid været ved at undersøge, hvilke muligheder der er," siger Frederic Vincent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00