Cepos: Fattigdomsår har skadet

FATTIGDOMSÅR: EU's fattigdomsår, der snart rinder ud, har ifølge Cepos gjort mere skade end gavn. AE-rådet derimod finder det positivt, at fattigdom er kommet højere op på dagsordenen.
Anne Burlund

Hele diskussionen om fattigdom og ulighed er kun med til at skade reformdagsordenen. Danmark er det land i verden, der har den mindste ulighed. Udfordringen er derfor ikke, at uligheden stiger, men at vi i Danmark har 1,8 millioner mennesker på overførselsindkomst, som vi skal have i arbejde.

Mads Lundby Hansen
Cheføkonom, Cepos

Fattigdomsdiskussionen har i 2010, der er EU's fattigdomsår, været højere på den politiske og offentlige dagsorden end tidligere. En rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viste tidligere på året, at fattigdommen i Danmark er steget, siden VK-regeringen kom til i 2001. I rapporten anslås, at fattigdommen er stigende og nu rammer mere end 300.000 borgere.

I løbet af året er det blevet diskuteret, hvorvidt regeringens lave sociale ydelser, starthjælpen, kontanthjælpsloftet og finanskrisen er årsager til den stigende fattigdom. På Christiansborg ønsker oppositionen at indføre en beløbsgrænse for, hvornår en person er fattig, men det nægter regeringen, der i øjeblikket arbejder på sit eget udspil, der ventes offentliggjort i løbet af foråret.

Da fattigdomsåret lakker mod enden, har Altinget | Social derfor bedt AE og Cepos se tilbage på fattigdomsåret og spurgt, om de mener, det har haft nogen effekt - og hvad de mener har fyldt særligt i den offentlige debat i løbet af året.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00