EU sammenlægger udvekslingsmidler

ERASMUS: Europa-Kommissionen har fremlagt et forslag, hvor alle EU's syv gældende udvekslings- og støtteprogrammer fusioneres til en fælles pulje.
Foto: Jakob Hvenegaard
Kristoffer Hecquet
Erasmus for all kommer et nyt udvekslingsprogram til at hedde, der skal dække alle aspekter af tidligere aftaler som eksempelvis Grundtvig, Erasmus og Leonardo da Vinci-ordningen, som er målrettet erhvervsskoleelevers studie- og udlandsophold i udlandet.

Men ud over midler til de studerenes udlandsstuder indeholder forslaget desuden en service til medlemstaterne.

"Vi skal nå ud til alle unge," siger EU's uddannelseskommissær Androuella Vassiliuo, da Altinget.dk møder hende i forbindelse med en ungdomskonference i Sorø. Hun fortsætter:

"En del af initiativet er politisk vejledning. Vi har meldt klart ud, hvilke politikområder vi støtter, for eksempel analfabetisme, tidlige frafald i skolerne mv. Kommissionen har desuden defineret otte basale kompetencer, som børn skal besidde, når de forlader skolen (modersmål, fremmedsprog, naturvidenskablig forståelse mv.), og her bidrager vi med politisk støtte til at sørge for at de gælder for alle. Det er ikke blot vage formuleringer, vi har fremlagt, som mange har frygtet. Vi har et klart program," lyder det fra kommissæren.

Bedre mulighed for at lære af hinanden
Hun ser en stor fordel i, at man i det nye system under Erasmus for all kan promovere tiltag, som har succes i nogle lande, så andre kan få gavn af dem. Et af ønskerne er, at flere lande i især den sydlige del af Europa skal begynde at fokusere mere på erhvervsuddannelser.

Det er ikke blot vage formuleringer, vi har fremlagt, som mange har frygtet. Vi har et klart program

Androuella Vassiliou
Kommissær for uddannelse og kultur

"I lande i Sydeuropa har vi i øjeblikket voldsom ungdomsarbejdsløshed. Disse lande har aldrig fokuseret på erhvervsuddannelser, fordi de ikke mente, det var prestigiøst nok. Men nu er de ved at indse, at dette er en mulig udvej. Således vil vi på denne måde kunne hjælpe med at udveksle gode erfaringer, så andre lande kan lære fra for eksempel Danmark, Tyskland eller Østrig, hvor der for eksempel findes god anvendelse af erhvervsuddannelser," fortæller Androuella Vassiliuo.

Ifølge den seneste opgørelse fra Styrelsen for Universiteter og Internationalisering gjorde 952 danske erhvervsskoleelever brug af Lenorado da Vinci-ordningen i 2010.

Frygt for elitært projekt
Ikke alle er tilfredse med forslaget til den nye Erasmusordning. Selvom der er lovet et forøget budget på 19 milliarder euro efter at de gamle puljer lægges sammen, frygter mange, at beløbet bliver reduceret under behandlingen i Europa-Parlamentet og Rådet. Dertil frygter tidligere modtagere af midler fra de hidtidige programmer, at de vil miste eller få reduceret deres bevillinger.

Til konferencen i Sorø deltog repræsentanter fra ungdomsbevægelser og ungdomspartier fra hele Europa. Formanden for deres paraplyorganisation European Youth Forum, Peter Matjašič ser en risiko for, at pengene bliver omfordelt.

"Vi har brugt mange ressourcer på at sammenlinge de gældende regler med det nye forslag om Erasmus for all, og det er simpelt hen ikke godt nok. Vi tager godt imod budgetforøgelsen, men vi har gentagne gange understreget, at uformel uddannelse og dannelse skal have sin plads i programmet, for ikke at forsvinde. Og ungdomsorgansisationernes uundværlige rolle i den sammenhæng er truet," argumenterer Peter Matjašič.

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet bliver forslaget om Erasmus for all først færdigforhandlet og vedtaget tidligst i udgangen af Cyperns formandskab til efteråret eller mere sandsynligt under det følgende irske formandskab i det første halvår af 2013. Europa-Parlamentets udvalg for kultur og undervisning skal behandle forslaget 29. maj og stemme om ændringsforslag 9. oktober ifølge udvalgets sekretariat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00