Fem år mere: Von der Leyen vil blive i formandsstolen

Den siddende formand for EU-Kommissionen har endeligt meldt ud, at hun går efter genvalg. Ursula von der Leyen er nu også officielt indstillet af sit eget tyske konservative parti, CDU. ”Positivt”, mener udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Formanden for det tyske konservative CDU, Friedrich Merz, gav mandag på partiets vegne grønt lys for, at hans partikammerat Ursula von der Leyen går efter fem år mere i spidsen for EU-Kommissionen.
Formanden for det tyske konservative CDU, Friedrich Merz, gav mandag på partiets vegne grønt lys for, at hans partikammerat Ursula von der Leyen går efter fem år mere i spidsen for EU-Kommissionen.Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Da hun blev udpeget, var Ursula von der Leyen kaninen, der blev trukket op af hatten. Efter fem år i spidsen for EU-Kommissionen er den konservative tidligere tyske forsvarsminister den absolutte favorit til jobbet, når EU’s stats- og regeringschefer skal besætte det igen til sommer.

Nu er hun også officielt kandidat. Mandag udpegede hendes konservative CDU-parti hende til deres bud på den næste kommissionsformand ved et møde i Berlin.

"Vi har enstemmigt foreslået Ursula von der Leyen," sagde CDU-formand Friedrich Merz efter mødet. 

Von der Leyen har vist sig at være en meget, meget effektiv præsident for EU-Kommissionen.

Lars Løkke Rasmussen (M)
Udenrigsminister

65-årige Von der Leyen står stærkt til at kunne fortsætte i jobbet. Hun er blevet anerkendt for at have været en fast hånd på roret, da coronavirus kort efter hendes officielle tiltrædelse lagde verden i et jerngreb.

Samtidig har hun formået at reagere håndfast, da Rusland for snart præcis to år siden startede sin store angrebskrig mod Ukraine, og EU-systemet skulle geares til at håndtere krig på kontinentet.

Mindre ros har hun fået for håndteringen af Hamas’ angreb mod Israel i oktober sidste år og de efterfølgende bombardementer af Gaza-striben. Her blev hun kritiseret for alt for hurtig til at stille sig ubetinget på Israels side på vegne af et EU, som er stærkt splittet på spørgsmålet.

Læs også
 

"Vil vække positive følelser i Danmark"

Alligevel ses hun som en favorit blandt de 27 EU-lande, der skal udpege hende. 

Fakta

BLÅ BOG - Ursula von der Leyen

Født oktober 1958 i Bruxelles, hvor faderen Ernst Albrecht var en af de første topembedsmænd i det nyskabte europæiske fællesskab.

Opvækst indtil en alder af 13 år i Bruxelles-kommunen Ixelles og skolegang på Europaskolen i nabokommunen Uccle. Taler flydende fransk, engelsk og tysk.

1971: Familien Albrecht flytter tilbage til Tyskland, hvor faderen fem år senere bliver konservativ ministerpræsident i den store nordvestlige delstat Niedersachsen.

1977-1980: Ufuldendte økonomistudier i Göttingen, Münster og London (LSE).

1980-1987: Medicinstudier ved Medizinische Hochschule Hannover (MHH).

1986: Ursula Gertrud Albrecht gifter sig med Heiko von der Leyen, med hvem hun siden får syv børn: fem døtre og to sønner.

1990: Melder sig ind i Tysklands konservative, kristdemokratiske parti, CDU.

1991: Doktorgrad i medicin.

1992-1996: Bor i Stanford, Californien, hvor hendes mand underviser på universitetet. Efter fem år i USA vender familien hjem til Tyskland.

1998-2002: Underviser på Medizinische Hochschule Hannover (MHH).

2003: Valgt første gang for CDU til delstatsparlamentet i Niedersachsen.

2003-2005: Social-, familie- og sundhedsminister i Niedersachsens delstatsregering.

2005: Tysk familieminister i Angela Merkels første regering.

2009: Tysklands minister for beskæftigelse og sociale forhold.

2013: Tysklands forsvarsminister.

2019: Formand for EU-Kommissionen.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kalder det ved et møde med pressen i Bruxelles mandag morgen ”positivt”, at Von der Leyen har mod på en periode mere.

”Von der Leyen har vist sig at være en meget, meget effektiv præsident for EU-Kommissionen. Så det tror jeg er noget, der umiddelbart vil vække positive følelser i Danmark,” siger udenrigsministeren.

Han gør også klart, at det kræver en beslutning i regeringen, før han kan sige, om Danmark stiller sig bag von der Leyens kandidatur. 

Konservativ kroning

Forventningen er, at Ursula von der Leyen nu vil søge opbakning fra sit europæiske konservative bagland, når landenes partier samlet i det såkaldte European People’s Party (EPP) mødes til kongres i Bukarest 6.-7. marts.

Her skal yderligere to partier støtte hendes kandidatur. Det forventes dog at være en formssag. Indtil videre har ingen modkandidater meldt sig på banen hos hendes egen politiske familie.

De europæiske socialdemokrater ventes at forsøge at køre nuværende beskæftigelseskommissær Nicolas Schmit i stilling, ligesom flere andre partier også stiller med kandidater.

I sidste ende er det dog stats- og regeringscheferne, der bestemmer, hvem de vil pege på. Det forventes de at gøre efter EU-parlamentsvalget i juni. Her vil de også skulle udpege en ny formand for deres egen forsamling, Det Europæiske Råd, og en ny EU-udenrigschef.

Derefter vil den nye kommissionsformand skulle have støtte fra mindst halvdelen af de nyvalgte EU-parlamentarikere for at blive officielt valgt.

Ikke så grøn at det gør noget

Ursula von der Leyen har i sin første periode som kommissionsformand blandt andet haft en ambitiøs grøn dagsorden med sin såkaldte European Green Deal.

Det forventes hun dog at tone noget ned for, hvis hun får en anden periode, efter protester fra erhvervslivet, landmændene og hendes eget konservative bagland har tvunget hende til at slå bak på planer om at halvere pesticidforbruget i Europa, stramme op på den europæiske kemikalielovgivning og gøre fødevareproduktionen mere bæredygtig.

I stedet forventes hun at have Europas konkurrenceevne højt på dagsordenen, samt en styrkelse af EU’s forsvarsindustri.

”Hvis jeg var den næste formand for EU-Kommissionen, så ville jeg udpege en forsvarskommissær,” sagde hun i sidste uge på den årlige sikkerhedskonference i München.

Det glæder udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

”Jeg både håber og tror, at når der kommer en ny Kommission efter europaparlamentsvalget, så bliver man også nødt til at designere en kommissær, målrettet til opgaven med at få bygget en europæisk forsvarsindustri op. Det er der i den grad brug for,” lyder det fra udenrigsministeren i Bruxelles mandag morgen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00