Debat

Bendt Bendtsen: Manglende dansk velvilje svækker konkurrenceevnen

DEBAT: Danske virksomheder har dårligere konkurrencemuligheder end andre europæiske lande, fordi vi giver bankerne lov til at tage gebyrer for grænseoverskridende transaktioner, skriver Bendt Bendtsen (K), medlem af Europa-Parlamentet.

Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Danmark er en lille åben økonomi, der nyder godt af frihandel og EU's indre marked. Vi er dybt afhængige af omverden og dens købekraft. Derfor er det mig dybt uforståeligt, at man fra politisk side samtidig tillader forringelse af den danske konkurrenceevne. 

Mange danske virksomheder betaler i dag tårnhøje gebyrer for grænseoverskridende transaktioner sammenlignet med virksomheder fra andre EU-lande. Dette på trods af at muligheden for reducering af gebyrerne foreligger - og faktisk har gjort det lige siden 2009.

Det eneste problem? Manglende dansk velvilje.

Fakta
Deltag i debatten!

Virksomheder er bedre stillet i andre EU-lande
Danmark har nemlig, af flere omgange, valgt ikke at tilslutte sig en EU-forordning fra 2009. Denne fastslår, at banker ikke må kræve højere gebyrer for udenlandstransaktioner. Et problem, der udgør en betydelig handelsbarriere i det indre marked.

Forordningen gælder for alle eurolande, men lande med national valuta har siden forordningens ikrafttrædelse haft mulighed for at tilslutte sig. En mulighed som Sverige har benyttet sig af med stor succes.

Tårnhøje gebyrer har store konsekvenser for de mange mindre danske eksportvirksomheder, der ikke har ressourcerne til at forhandle gode aftaler med bankerne. 

Bendt Bendtsen (K)
MEP

Så mens de fleste danske virksomheder må affinde sig med at skulle betale et umådeligt højt gebyr på mellem 15-50 kroner per udenlandstransaktion - så kan virksomheder på den anden side af sundet slippe afsted med at skulle betale 2-3 kroner per udenlandstransaktion. Et beløb, der afspejler prisniveauet i de øvrige EU-lande.

Tårnhøje gebyrer har virkning som eksportafgift
De tårnhøje gebyrer har store konsekvenser for de mange mindre danske eksportvirksomheder, der ikke har ressourcerne til at forhandle gode aftaler med bankerne. For dem har gebyrerne virkning som en eksportafgift.

Det kan mærkes på bundlinjen og betyder færre penge til investering og udvikling. 

Fra et samfundsmæssigt synspunkt bør vi simpelthen begynde at tage denne problematik alvorligt.

At vores danske virksomheder ikke kan få lov til at udnytte fordelene ved det indre marked fuldt ud og er væsentligt dårligere stillet end konkurrerende virksomheder i nabolande betyder, at vi svækker den danske konkurrenceevne.

Derfor håber jeg, at der snart er politisk velvilje til at tilslutte sig forordningen og fremtidssikre den danske konkurrenceevne og velstand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00