Debat

Bosse: Statsministerens retorik skader EU-optimismen

DEBAT: Statsminister Mette Frederiksen vil føre EU tættere på borgerne. Men hendes uheldige ordvalg bejler i stedet til EU-skeptikerne, skriver Stine Bosse, formand i Europabevægelsen.

Det er alarmerende, at Mette Frederiksen kalder EU's stigning i budgettet for "fuldstændig gak", skriver Stine Bosse. 
Det er alarmerende, at Mette Frederiksen kalder EU's stigning i budgettet for "fuldstændig gak", skriver Stine Bosse. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Bosse
Formand for Europabevægelsen

EU er til for borgernes skyld. Derfor er det gode toner fra Mette Frederiksen, når hun i et interview til Jyllands-Posten taler om at connecte de europæiske befolkninger på det europæiske projekt. Problemet er, at statsministeren med sin retorik på samme tid bidrager til at grave i gamle skel mellem EU og danskerne. Og det disconnecter!

EU som skydeskive
I Danmark har der været en uheldig tradition med at omtale EU som noget fjernt og uhåndterbart. På det seneste har det dog set ud til at ændre sig. Briternes brutale exit viser os danskere, hvor meget det europæiske samarbejde betyder for os. EU er nemlig en del af vores alles hverdag.

Samtidig har tidens store udfordringer som klimaudfordringen og migrationskrisen fungeret som en kontant påmindelse om, at Danmark ikke kan stå alene. Vi hørte da også den sidste regering med Lars Løkke Rasmussen i spidsen understrege vigtigheden af at styrke samarbejdet med vores nabolande.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Endelig begyndte vores politikere at sige ligeud, at vi er stærkere sammen. Men med den nye retorik risikerer vi at tabe det hele på gulvet igen.

Derfor er det alarmerende igen at høre en statsminister tale EU ned. Mette Frederiksen vælger i sit interview at fokusere på en stigning i budgettet, som hun kalder "fuldstændig gak". For det første er det et ærgerligt ordvalg, men oveni er statsministeren blevet anklaget for at fifle med tallene.

Jeg håber, at Mette Frederiksen fremover vil lade de lidt for populistiske udtryk blive i lommen, når hun taler om vores fælles europæiske fremtid.

Stine Bosse
Formand for Europabevægelsen

Det er skræmmende, fordi fordrejninger af sandheden – sammen med direkte løgne – som bekendt førte briterne direkte ud over afgrunden. Så forhåbentlig holder vores statsminister sig fremover for god til at gøre EU til en belejlig skydeskive. Det bringer i hvert fald ikke EU og danskerne tættere på hinanden.

En ærgerlig retorik
Det er en konstant risiko i EU-debatten, at vi vender tilbage til spørgsmålet om det danske medlemskab. Men den tid er forbi, hvor det giver mening at bruge tid på at diskutere, om Danmark skal være med eller ej.

Måling efter måling viser en klar tilslutning til samarbejdet blandt danskerne. Blandt andet ville hele 77 procent af danskerne i en folkeafstemning sige nej til at forlade samarbejdet.

Derfor er det en skam, at Mette Frederiksens første bud på regeringens EU-kurs bliver overskygget af hendes brug af udtryk, der signalerer en distance til vores europæiske samarbejde. Se bare reaktionerne på hendes interview.

Både politiske venner og modstandere stejler over brugen af ordet "gak" og over hendes "bejlen til EU-skepsissen". Og det er faktisk ærgerligt. Det er ikke kun vores værdisæt, retorikken er skadelig over for, men også erhvervslivet og den enkelte borger.

Læs også

Det forhindrer nemlig, at vi får talt om politikken. Hvordan finder vi bedst en løsning på migrationsspørgsmålet? Hvad gør vi for at sikre en grøn fremtid? Hvordan sikrer vi Danmark i en globaliseret verden?

For statsministeren kommer faktisk i sit interview med helt konkrete bud på, hvad det europæiske samarbejde skal fokusere på de næste år. Hun lægger op til fire overordnede prioriteter for dansk EU-politik: lønmodtagerrettigheder, klima, migration og bekæmpelse af skattefusk. Og det er da værd at diskutere!

Lad os tale om politik
Jeg håber, at Mette Frederiksen fremover vil lade de lidt for populistiske udtryk blive i lommen, når hun taler om vores fælles europæiske fremtid. På den måde kan der måske blive plads til en reel diskussion af, hvordan vi sammen med vores venner i EU kan finde løsningen på tidens store udfordringer.

Og så undgår vi også at ende i samme situation som Storbritannien, hvor de britiske politikere i årevis brugte EU til at forklare al dårligdom. Til sidst følte befolkningen sig helt ude af kontakt med vores europæiske samarbejde.

Vores politikeres ordvalg betyder nemlig noget for os borgere. Derfor har Mette Frederiksen selv et enormt ansvar for at connecte danskerne med EU. Og med ord som "gak" kan hun alt for let bidrage til at sende os i den modsatte retning og blive skyldig i at disconnecte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (M), formand, PlanBørnefonden, bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00