Om  
Michel Barnier

Brexitforhandleren Michel Barnier vil være fransk præsident

Michel Barnier har, som mange iagttagere har ventet på, luftet sine ambitioner om at stille op til det franske præsidentvalg i 2022. Først skal han dog vinde ræset om at blive det konservative parti Les Republicains’ præsidentkandidat.

”Mit land har det ikke godt. Det er splittet og fragmenteret – mellem byerne og landet, mellem immigranter og ikke-immigranter, mellem ungdommen og de mindre unge,” sagde Michel Barnier i et interview med Financial Times, efter han havde annonceret, at han vil stille op til præsidentvalget næste år.
”Mit land har det ikke godt. Det er splittet og fragmenteret – mellem byerne og landet, mellem immigranter og ikke-immigranter, mellem ungdommen og de mindre unge,” sagde Michel Barnier i et interview med Financial Times, efter han havde annonceret, at han vil stille op til præsidentvalget næste år.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Max Læbo Wulff

Michel Barnier, der siden 2016 har været kendt som EU’s chefforhandler i de langtrukne Brexit-forhandlinger, har ambitioner om at blive Frankrigs næste præsident.

Det fortalte Michel Barnier torsdag aften i et interview på fransk fjernsyn på kanalen TF1.

Det har længe været ventet blandt iagttagere, at han ville annoncere sin opstilling, men det er først nu, at Michel Barnier officielt har meldt ud, at han vil stille op til valget, der finder sted næste forår. Først venter der dog en dyst om posten som præsidentkandidat for det konservative Les Republicains, som Michel Barnier ikke er den eneste bejler til. Især Xavier Bertrand, der er regionsformand for regionen Hauts-de-France, forventes at blive en stærk modkandidat.

Men den tidligere Brexit-forhandler tror på sine chancer.

”I disse alvorlige tider har jeg taget beslutningen om at stille op og blive præsident i et Frankrig, der er forsonet. Jeg vil respektere Frankrig og gøre Frankrig respekteret,” sagde han til TF1, da han annoncerede sit kandidatur.

Michel Barnier er allerede i gang med at profilere sig politisk. Han har blandt andet foreslået en standsning af alle ansøgninger om opholdstilladelse i en periode på tre til fem år og appellerer dermed til en konservativ vælgerbase.

”Mit land har det ikke godt. Det er splittet og fragmenteret – mellem byerne og landet, mellem immigranter og ikke-immigranter, mellem ungdommen og de mindre unge,” sagde Michel Barnier i et interview med avisen Financial Times 27. august.

Den 70-årige præsidentkandidat har en tung politisk portefølje med sig.

Allerede i 1978 og kun 27 år gammel blev Michel Barnier valgt til det franske parlament. Siden da har han været miljøminister, europaminister, udenrigsminister og landbrugs- og fødevareminister.

Og dertil har Michel Barnier også haft en lang EU-karriere. Han har været EU-kommissær á to omgang – for regionalpolitikken mellem 1999 og 2004 og for finansielle tjenesteydelser mellem 2009 og 2014. Derefter blev han slået af Jean-Claude Juncker i kapløbet om at blive unionens kommissionsformand. I stedet blev han særlig rådgiver for forsvars- og sikkerhedspolitik og derefter Brexit-forhandler fra 2016.

Første runde af Frankrigs præsidentvalg er planlagt til 10. april 2022.

Ifølge flere meningsmålinger tegner der sig ligesom ved sidste valg et opgør mellem Marine Le Pen og præsident Emmanuel Macron som kandidater for henholdsvis En Marche! og Rassemblement National - en dyst, hvor Macron i 2017 trak det længste strå.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michel Barnier

fhv. Brexit-forhandler for EU

0:000:00