Britisk toldudspil kaldes politisk ønsketænkning

BREXIT: Storbritannien har offentliggjort sin ønskeliste til et såkaldt friktionsløst toldsamarbejde med EU-landene efter Brexit, der kræver innovative og uprøvede løsninger, hvoraf en del endnu ikke er opfundet. Politisk ønsketænkning, lyder vurderingen.

Briterne ønsker fortsat et minimum af told på varer mellem dem og EU-landene efter Brexit, selv om de ikke længere vil være med i EU's toldunion.
Briterne ønsker fortsat et minimum af told på varer mellem dem og EU-landene efter Brexit, selv om de ikke længere vil være med i EU's toldunion.Foto: /ritzau/
Rikke Albrechtsen

De vil gerne blæse og have mel i munden. Det er urealistisk politisk ønsketænkning.

Jens Ladefoged Mortensen
Lektor i statskundskab ved Københavns Universitet

BRUXELLES: Man kan ikke være halvt gravid. Cirka sådan kan reaktionerne opsummeres på den britiske regerings ønske om et fortsat sømløst toldsamarbejde med EU-landene, når de i kølvandet på en britisk exit fra EU-samarbejdet ikke længere ønsker at være en del af EU’s toldunion.

Udspillet, der kom tirsdag, er det første af 12 såkaldte positionspapirer, der skal lægge den britiske linje i forhandlingerne om Storbritanniens retræte fra EU-samarbejdet. Det afsøger, hvordan toldkontrollen mellem EU-landene og Storbritannien kan holdes på et minimum efter Brexit, og hvordan det kan undgås at genskabe fysiske barrierer mellem Irland og Nordirland, der fremover vil være EU’s ydre grænse.

”Vi søger en ny toldmodel, som sikrer, at handlen mellem Storbritannien og EU forbliver så friktionsløs som muligt og tillader os at skabe nye handelsrelationer med vores partnere i Europa og i resten af verden,” siger den britiske minister for international handel, Liam Fox.

Dokumentation

Hvad er EU’s toldunion?
EU’s toldunion indebærer, at der ikke opkræves told på varer, der bevæger sig inden for Unionens område. Til gengæld opkræver alle medlemmer told på varer, der kommer til deres grænser fra tredjelande.

Det er ikke muligt for et land, der indgår i toldunionen, at sætte sine egne toldsatser, ligesom det heller ikke er muligt for et land at indgå egne frihandelsaftaler. Det sker samlet på EU-plan.

EU har indgået separate aftaler om toldunion med Tyrkiet, Andorra og San Marino.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024