Debat

DA: Retten til at være offline er et EU-angreb på den danske aftalemodel

Et forslag fra Europa-Parlamentet om retten til at være offline lyder sympatisk, men er i realiteten et angreb på den danske aftalemodel, skriver Christiane Mißlbeck-Winberg.

Ny EU-lov skal sikre rettigheden til at slukke for arbejdstelefonen uden for arbejdstid. Det er bedre, at arbejdsmarkedets parter i Danmark laver aftaler omkring det, mener Dansk Arbejdsgiverforening.
Ny EU-lov skal sikre rettigheden til at slukke for arbejdstelefonen uden for arbejdstid. Det er bedre, at arbejdsmarkedets parter i Danmark laver aftaler omkring det, mener Dansk Arbejdsgiverforening.Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix
Christiane Mißlbeck-Winberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Corona har betydet, at mange danskere sidder hjemme og arbejder.

Hjemmearbejde kan for nogen føre til en risiko for, at fritid og arbejde flyder sammen, og til at den enkelte kan have en følelse af aldrig at have fri.

Alle skal have mulighed for at koble af og holde fri. Det er der enighed om blandt de danske arbejdsgivere. Ingen har interesse i, at medarbejdere bliver stressede og overbebyrdede. Derfor har arbejdsgiverne, særligt i den nuværende situation, også et stort fokus på arbejdsmiljøet.

Heldigvis er ledelse og medarbejdere i Danmark gode til i fællesskab at finde lokale løsninger på de udfordringer, som de står over for på den enkelte arbejdsplads.

Derfor er det også unødvendigt, når Europa-Parlamentet nu gennem lovgivning vil have EU til at bestemme, hvordan vi skal gøre det.

Rigide regler ødelægger dansk fleksibilitet
Det er absolut at foretrække, at reglerne for arbejdstid bestemmes af arbejdsmarkedets parter i fællesskab. Det gør, at vi har en høj grad af fleksibilitet, der kommer både virksomheder og den enkelte lønmodtager til gode.

Den giver arbejdstagerne mulighed for at tilrettelægge deres arbejde, så det passer ind i deres travle hverdag, og giver arbejdsgiverne mulighed for at bede om hjælp, når det spidser til.

For at det kan lade sig gøre, er det nødvendigt med tillid mellem arbejdsgiver og den ansatte. Med Europa-Parlamentets forslag risikerer vi at svække den tillid ved at gøre reglerne alt for rigide og ødelægge den gode dialog mellem arbejdsgivere og arbejdstagere.

Europa-Parlamentet forsøger at løse et problem, der er svært at få øje på

Christiane Mißlbeck-Winberg
Europapolitisk chef, Dansk Arbejdsgiverforening

I Danmark har arbejdsmarkedets parter konkret behandlet spørgsmålet i Samarbejdsaftalen mellem DA og FH, hvor tillægsaftalen om telearbejde blandet andet sikrer, at medarbejderen, der arbejder hjemme, selv kan tilrettelægge sin arbejdstid inden for rammerne af den relevante lovgivning.

Faktisk er aftalen om telearbejde fra 2002 en rammeaftale, der er indgået mellem arbejdsmarkedets parter på europæisk niveau, hvilket vil sige, at den er gældende i hele EU.

Desuden indgik de europæiske arbejdsmarkedsparter sidste år en rammeaftale om digitalisering på arbejdspladsen. Den beskriver spillereglerne for velfungerende anvendelse af digitale hjælpemidler som eksempelvis e-mail og mobiltelefon.

Også denne aftale gælder i hele Europa. Vi mener derfor, at det overflødigt for EU at begynde at lovgive på området. Man skulle hellere bruge kræfter på at styrke samarbejdet og dialogen mellem arbejdsgivere og arbejdstagere i alle EU's medlemslande.

Danmark er europæisk topscorer i trivsel ved hjemmearbejde
Det danske arbejdsmarked, selv med store mængder hjemmearbejde, hjemmeskoling og privatliv under samme tag, er blandt de bedste i Europa, når man spørger lønmodtagerne. Eurofound har løbende undersøgt de europæiske lønmodtageres trivsel under covid-19.

Deres tal viser, at de danske arbejdstagere er dem, der føler sig mindst drænet af at arbejde hjemme sammenlignet med resten af Europa.

Danskernes mentale velvære var også det højeste i undersøgelsen. Der er altså ikke noget, der tyder på, at danskerne ikke har mulighed for at finde og ikke finder en god balance mellem arbejde og fritid.

Med andre ord ser det ud som om, at Europa-Parlamentet forsøger at løse et problem, der er svært at få øje på. Ja, faktisk risikerer forslaget i stedet at skabe mistillid mellem lønmodtagere og arbejdsgivere og derved ødelægge fundamentet for den danske model.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00