Debat

DA til Bosse: EU-mindsteløn bekæmper virus med hjertetransplantation

DEBAT: Kommissionen stiller den rigtige diagnose, men foreslår forkert medicin. En fælleseuropæisk minimumsløn er en glidebane, og Stine Bosse tager fejl, når hun påstår andet, skriver DA-chef.

Virkeligheden forholder sig ikke så lyserød, som Kommissionen udlægger det, skriver Christiane Mißlbeck-Winberg.
Virkeligheden forholder sig ikke så lyserød, som Kommissionen udlægger det, skriver Christiane Mißlbeck-Winberg.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christiane Mißlbeck-Winberg
Europapolitisk chef, Dansk Arbejdsgiverforening

Stine Bosse har skudt november måned i gang med et passioneret forsvar i Altinget for EU-Kommissionens forslag om en lovbestemt mindsteløn.

Men i indlægget fremsættes en række udsagn om forslagets betydning for det danske arbejdsmarked, som ikke har hold i virkeligheden. Det gode spørgsmål er, om EU-Kommissionens forslag om en lovbestemt mindsteløn vil fremme de kollektive aftaler. Det mener Stine Bosse.

Og det er da også rigtigt, at Kommissionen i øjeblikket turnerer med en historie om, hvordan direktivet vil styrke de kollektive overenskomster og gøre den danske model endnu bedre.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Ja, hvem kan være i opposition til det, kunne man spørge? Virkeligheden forholder sig bare ikke så lyserød, som Kommissionen udlægger det.

Fakta punkterer Bosses pointe
Et direktiv om mindsteløn vil svække opbakningen til den danske model og det engagement, som det store flertal af lønmodtagere i dag har.

Selvom Kommissionen laver den rigtige diagnose af patienten, vælger den så en hjertetransplantation til at bekæmpe en virus.

Christiane Mißlbeck-Winberg
Europapolitisk direktør, DA

Af Kommissionens egen analyse ses det, hvordan overenskomstdækningen har været meget høj, og uændret, i de medlemslande, som ikke har mindsteløn, mens den har været faldende i medlemslande med lovfastsat mindsteløn.

Altså holder Bosses pointe ikke, når hun siger, at forslaget styrker den kollektive model.

Bekæmper virus med transplantation
I direktivet fra Kommissionen står der, at alle lønmodtagere skal omfattes af en "passende løn", hvilket også gælder danske overenskomster. Der er ingen, som er modstander af, at lønmodtagere skal have en ordentlig løn, de kan leve af.

Problemet opstår, når EU-Domstolen kigger på de overenskomster, der ikke har en mindsteløn. Vil EU-Domstolen så pålægge den danske regering at gribe ind i den danske model og de kollektive overenskomster?

Den frygt er velbegrundet og kan få store konsekvenser for det danske arbejdsmarked og den model, som Stine Bosse roser i sit indlæg.

Kommissionens ambition med direktivet var et opgør med working poor, som ikke fik en ordentlig løn og skulle have flere jobs for at kunne forsørge sig selv og familie. Ambitionen skriver vi fuldstændig under på, men selvom Kommissionen laver den rigtige diagnose af patienten, vælger den så en hjertetransplantation til at bekæmpe en virus.

Læs også

Mindsteløn løser ikke working poor
Ser man isoleret på lønnen, er det slående, at lønningerne i netop lande uden lovbestemt mindsteløn er væsentligt højere end i lande med lovfastsat mindsteløn. Dertil kommer, at Kommissionen bruger løn – eller en passende løn – som eneste værktøj til at hæve levestandarden hos lønmodtageren.

Det er ganske enkelt for ensidigt. Kommissionen forholder sig nemlig dermed ikke til det sociale sikringsniveau i medlemslandene.

I Danmark har vi jo et velfærdssamfund, som giver gratis adgang til både sygehuse og uddannelse, og hvor ens sociale rettigheder ikke er afhængige af arbejdsmarkedsbidrag, og dermed en tilknytning til arbejdsmarkedet, men er universelle rettigheder.

Og selv hvis man købte præmissen om, at løn er det eneste paramenter for levestandard, er billedet stadig, at de kollektive modeller er bedst. Danske lønninger er væsentligt højere end lønningerne i resten af Europa.

Vores velfungerende arbejdsmarked har skabt grundlaget for langt højere lønninger end de lande, som har en lovbestemt mindsteløn – ikke mindst for de lavest lønnede. Derfor er direktivet ikke løsningen på working poor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christiane Mißlbeck-Winberg

Europapolitisk chef, DA
Staatseksamen in Englisch und Französisch für das Lehramt an Gymnasien

Stine Bosse

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (M), formand, PlanBørnefonden, bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00