Danmark til EU: Forlæng grænsekontrollen til fire år

GRÆNSER: Danmark og en række andre EU-lande opfordrer i et brev EU-Kommissionen til at ændre modellen for grænsekontrol, så den kan forlænges til fire år. Nuværende regler matcher ikke terrortruslen, lyder det.

BRUXELLES: Grænsekontrollen skal kunne forlænges op til fire år.

Sådan lyder det i et brev sendt til EU-Kommissionen med Danmark, Tyskland, Frankrig, Østrig og Norge som afsendere.

I brevet opfordrer de fem lande Kommissionen til at udstikke et forslag til en ny model for grænsekontrol, der skal gøre det muligt for lande indenfor Schengen at indføre grænsekontrol i op til fire år, hvis de oplever en terrortrussel.

Ud over at kunne forlænge grænsekontrollen foreslår parterne, at det skal være op til det enkelte land, hvornår det vil fortsætte grænsekontrollen, så længe det er udsat for en terrortrussel.

”Den form for grænsekontrol, som vi lægger op til, er en mere realistisk form for grænsekontrol, hvor der forhåbentlig bliver skabt en mulighed for dels en mere fleksibel måde at indføre grænsekontrol på, men også så vi kan indføre grænsekontrol for en længere periode,” siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Kommissionen skal handle hurtigt
Hun mødtes torsdag med sine minister-kolleger i Bruxelles for at diskutere migration, hjemsendelse af migranter, styrkelse af EU's grænseagentur, terrortruslen mod Europa og grænsekontrol.

Her fik brevets afsendere mulighed for at drøfte forslaget med deres øvrige ministerkolleger. Og selvom Inger Støjberg ikke drøftede forslaget med kommissæren på området for migration, Dimitris Avramopoulos, forventer hun, at Kommissionen reagerer på forslaget inden for kort tid.

”Han kender udmærket godt den danske position på det her felt. Ydermere har vi også sendt det her fælles brev til Kommissionen nu, og jeg ved, at de har modtaget det,” siger hun og fortsætter:

”Kommissionen skal også ret hurtigt komme med et forslag, hvis de her ting skal ændres. Men jeg kan i hvert fald sige, at der er en stærk alliance for netop at få ændret på mulighederne for både indførelse af grænsekontrol, men også længden af grænsekontrol.”

Juridisk umuligt at forlænge kontrol
I dag har de lande, der er med i Schengen-samarbejdet, mulighed for at indføre grænsekontrol i seks måneder ad gangen i op til to år, såfremt de oplever en seriøs trussel mod landets sikkerhed. En mulighed, som Danmark har anvendt siden januar 2016.

Tidligere på måneden lød det dog fra EU’s migrationskommissær, at der ikke er et retsligt grundlag for at forlænge de interne grænsekontroller i EU efter 12. november i år.

Men det er brevets underskrivere uenige i. De mener ikke, at de nuværende regler matcher de behov, der følger med en langsigtet terrortrussel.

Danmark og de øvrige afsendere foreslår i stedet at ændre reglerne for, hvornår og hvor længe grænsekontrollen kan indføres i lande inden for Schengen. Samtidig lægger de op til, at lande selv skal bestemme, hvornår de vil indføre grænsekontrol.

”Hvis vi tager vores egen grænse, så er problemet, at muligheden for at videreføre grænsekontrollen snart ophører. Derfor står vi i den situation nu, hvor vi kan se, at vi har behov for at bevare grænsekontrol, men der juridisk set ikke er mulighed for at fortsætte med grænsekontrollen,” siger Inger Støjberg.

“Alle lande i Europa er ekstremt opmærksomme på netop den terrorisme, som vi har set, og vi ved alle sammen, at der er terrorceller i Europa. Det her er en alvorlig situation for os, og derfor skal vi sikre os bedst muligt,” tilføjer hun.

Forrige artikel Måling: Danske EU-politikere halter bagud på indflydelse Måling: Danske EU-politikere halter bagud på indflydelse Næste artikel Det sker i EU: Tysk valg og Mays Brexit-kurs Det sker i EU: Tysk valg og Mays Brexit-kurs