Debat

Dansk IT: EU kan styrke etik og privacy som digital konkurrencefordel

DEBAT: Europa skal selv fremdyrke it-giganter. Et styrket fokus på dataetik og privacy har skabt en gylden mulighed for, at Europa kan spille en langt større rolle i den globale it-industri, skriver Rikke Hvilshøj.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen og Margrethe Vestager skal sikre, at vi i Europa bliver bedre til at udklække flere it-virksomheder, skriver Rikke Hvilshøj.
Kommissionsformand Ursula von der Leyen og Margrethe Vestager skal sikre, at vi i Europa bliver bedre til at udklække flere it-virksomheder, skriver Rikke Hvilshøj.Foto: Patricia De Melo Moreira/AFP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rikke Hvilshøj
Administrerende direktør, Dansk IT

Det er i de senere år blevet tydeligt, at vi her i Europa er nødt til i højere grad end hidtil at tage styringen med den digitalisering, der præger vores verden på godt og ondt.

Selv om it-giganter fra lande som USA, Kina, Sydkorea og Japan bidrager med masser af innovation og teknologiske landvindinger, er der en grund til, at vi har valgt at implementere vores egen EU-persondataforordning.

Den er til for at sikre en række grundlæggende rettigheder for borgerne, og persondataforordningen er også medvirkende til, at flere og flere virksomheder forstår, hvorfor kundernes data skal behandles på en forsvarlig og transparent måde.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi skal skabe egne it-giganter
Forordningen har været med til at tydeliggøre over for de internationale it-giganter, at vi her i Europa har en særlig måde at gøre tingene på – at man skal kunne leve op til visse standarder, hvis man vil drive en digital forretning i EU.

Det er godt, at vi stiller klare krav til de internationale it-giganter.

EU skal regulere udviklingen, teknologierne og giganterne og varetage borgernes rettigheder, hvilket Vestager har været dygtig til i de forgangne år.

Rikke Hvilshøj
Administrerende direktør, Dansk IT

Endnu mere fornuftigt ville det dog være, hvis vi i Europa i langt højere grad også formåede at skabe vores egne it-giganter med den europæiske tilgang til dataanvendelse som en integreret del af deres forretninger.

Netop nu eksisterer der en gylden mulighed for, at EU kan komme til at spille en langt større rolle i den globale it-industri. Der er grøde i markedet, fordi flere og flere forbrugere (også på globalt plan) begynder at gå op i, hvordan deres data behandles.

Bevidstheden om bagsiden af den digitale medalje, der er blevet skabt med blandt andet Cambridge Analytica-sagen, er med til at presse de etablerede it-giganter til at beskytte kundernes og brugernes data bedre.

Men situationen i dag er også, at selv om man som forbruger gerne vil passe bedre på sine data, så er det meget svært at gøre, fordi det er meget uigennemskueligt.

Den voksende opmærksomhed på dataetik og privacy betyder, at det for mange virksomheder er relevant at overveje nye forretningsmodeller. Det skal EU og de europæiske virksomheder udnytte, for vi er på mange måder et par skridt foran andre verdensdele, hvad det angår.

Gør etik og tillid til en konkurrencefordel
Formand for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen og konkurrencekommissær og ledende næstformand Margrethe Vestager skal sikre, at vi i Europa bliver bedre til at udklække flere it-virksomheder, der skaber arbejdspladser og vækst – og at de ikke, når de får en vis størrelse, så flytter hovedkontoret til Californien.

Det handler om at skabe de rette rammevilkår og om at sikre, at virksomhederne kan se en forretningsmæssig fordel i at have hovedkontor i et EU-land. Også selv om virksomheden arbejder globalt.

Det bliver blandt andet en central opgave, at EU på en konstruktiv måde tydeliggør, hvordan man gør dataetik og tillid og transparens i forhold til opsamling og anvendelse af data til en konkurrencefordel. Datareguleringen må ikke ende med kun at være en pisk. Det skal også være en gulerod – en mulighed for at skille sig ud i en global konkurrence.

Læs også

De flotte visioner og ambitioner om at beskytte borgernes data skal gøres til konkret handling. Vi har ikke tid til at vente. Amerikanerne og asiaterne buldrer af sted med deres it-giganter.

For eksempel kan man forestille sig ordninger og politiske initiativer, der gør det særligt interessant og lukrativt at satse på en stærk dataetisk tilgang, der matcher vores europæiske kultur og tankegang.

Forbrugerne efterspørger allerede disse tjenester og løsninger, men efterspørgslen kan stimuleres yderligere med de rette politiske greb.

EU skal regulere udviklingen, teknologierne og giganterne og varetage borgernes rettigheder, hvilket Vestager har været dygtig til i de forgangne år.

Men reguleringen må ikke bremse den digitale innovation, og at vi sikrer, at Europa kan føde langt flere it-virksomheder og it-giganter og på den måde også komme til at spille en mere markant rolle i en global sammenhæng.

De to opgaver er heldigvis ikke modsætninger, men ikke desto mindre bør balancegangen være i fokus i det politiske arbejde i EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Hvilshøj

Public affairs-rådgiver, Grace Public Affairs, fhv. integrationsminister (V), bestyrelsesmedlem, Energinet, Crossbridge Energy
cand.polit. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00