Dansker får toppost i EU-Kommissionen

JOBSKIFTE: Der er blevet rykket rundt i EU-Kommissionens øverste ledelseslag. Det er gode nyheder for danske Pia Ahrenkilde Hansen, der bliver fungerende vicegeneralsekretær i kommissionens embedsværk.

Pia Ahrenkilde har længe arbejdet i EU-systemet og får nu en toppost. Her ses hun med tidligere formand for EU-Kommissionen Manuel Barroso.
Pia Ahrenkilde har længe arbejdet i EU-systemet og får nu en toppost. Her ses hun med tidligere formand for EU-Kommissionen Manuel Barroso.Foto: Europa-Kommissionen
Kristoffer Kvalvik

Det er en toppost af de helt store, som er tilfaldet en dansker.

54-årige Pia Ahrenkilde Hansen bliver en af de fire øverste chefer i EU-Kommissionen som fungerende vicegeneralsekretær i det store embedsværk. Det skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

”Det betyder, at Danmark får større mulighed for indflydelse på kommissionens arbejde, end vi har haft før,” fortæller Altingets EU-analytiker, Thomas Lauritzen.

Pia Ahrenkilde går fra en direktørstilling i Kommissionen, hvor hun havde ansvar for repræsentation i EU’s medlemslande.

Det har en stor betydning, at der sidder folk i de øverste job i EU-maskinen, som forstår Danmark og forstår, når Danmark har et problem.

Thomas Lauritzen
EU-analytiker, Altinget

Den nye stilling er den seneste i en perlerække af job i EU for Pia Ahrenkilde, der har arbejdet for Unionen siden 1990.

Arbejdet i EU begyndte kort efter, at hun blev kandidat i international handel og moderne sprog fra Copenhagen Business School.

Godt for Danmark
EU-Kommissionen består af kommissærer fra de 28 medlemslande, og de er alle politisk valgt i en periode på fem år.

Pia Ahrenkildes job er i embedsværket, men selvom hun ikke har politisk magt, kan det godt blive en fordel for Danmark, mener Thomas Lauritzen.

”Hun kommer ikke til at repræsentere Danmark, hun arbejder for EU-systemet. Men det har en stor betydning, at der sidder folk i de øverste job i EU-maskinen, som forstår Danmark og forstår, når Danmark har et problem,” siger han.

"Og det kan godt blive nyttigt med viden om Danmark i de øverste lag, da vi har en del forbehold, der sommetider skaber specielle situationer," fortæller Thomas Lauritzen videre.

Rokade i toppen
Pia Ahrenkildes jobskifte kommer som følge af en rotation i EU-Kommissionens øverste lag.

Tyske Martin Selmayr, som er lige dele beundret og berygtet i i EU, bliver den øverste chef for Kommissionen som generalsekretær.

Spanske Clara Martinez Alberola og polsk-britiske Richard Szostak bliver også en del af den øverste ledelse som henholdsvis kabinetschef og vicekabinetschef.

Pia Ahrenkilde gæster Altingets podcast Parlamentet i en af de kommende uger, hvor du kan høre meget mere om det nye topjob.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Ahrenkilde Hansen

Generaldirektør i generaldirektoratet for Uddannelse, Unge, Idræt og Kultur, EU-Kommissionen
cand.merc.int. (Handelshøjskolen i København, 1990)

0:000:00