Danskerne siger nej til ambassadelukninger

MÅLING: De danske vælgere er ikke begejstrede over ideen om, at EU-ambassader skal erstatte de danske. Det glæder DF, mens Venstre og Radikale ser fordele i ny ambassadestruktur. Regeringen overvejer EU-ambassader, fortæller udenrigsministeren.
Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) kommer med plan for ny ambassadestruktur til januar.
Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) kommer med plan for ny ambassadestruktur til januar.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Morten Øyen

Udenrigstjenesten er under forvandling. Men de danske ambassader bør bestå.
Det mener et klart flertal af de danske vælgere.

I en ny måling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk siger 60 procent af vælgerne, at det er vigtigt, Danmark er repræsenteret i så mange lande som muligt. Derimod mener kun 29 procent, at det er en god idé at skære ned på antallet af danske ambassader for at lade Danmark være repræsenteret igennem EU-ambassader.

Spørgsmålet er blevet højaktuelt, efter regeringen har søgt råd om ambassadelukninger hos eksperter. Det er endnu uvist, hvilke der kommer i spil. Men de foreløbige meldinger fra ministeriet går på, at Danmark skal have færre repræsentationer i EU-lande, men være mere til stede i vækstøkonomier som Brasilien og Indien.

"Meningsmålingen er interessant. Den viser jo, at alle har det sådan, at det som udgangspunkt ville være rart, hvis vi kan være repræsenteret alle steder. Det er bare ikke muligt, for det har vi ikke ressourcerne til. Derfor er man selvfølgelig nødt til at tænke over, hvor der er størst behov for at være repræsenteret," siger Radikales EU-ordfører, Camilla Hersom.

Fakta

Sådan har vi spurgt:

I dag har Danmark omkring 80 ambassader og repræsentationer rundt omkring i verden. Hvilke af følgende udsagn er du mest enig i?

- Det er vigtigt, at danske interesser er repræsenteret med en dansk ambassade i så mange lande som muligt (60 procent)

- Det er vigtigt at bruge ressourcerne bedre og nedlægge danske ambassader til fordel for repræsentation gennem EU-ambassader (29 procent) 

- Ved ikke (11 procent)

Kilde: Målingen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk blandt 1.007 repræsentativt udvalgte danskere over 17 år. Målingen er foretaget mellem den 28. november og den 3. december 2013. 

Radikale er tilhængere af ideen om EU-ambassader, hvor ideen er, at EU's lande kan drive en ambassade sammen i stedet for at have en hver. Det kan give stordriftsfordele.

"Man bør på forskellig vis se, om vi kan gøre tingene smartere. Og der er det oplagt at tænke i EU-ambassader. Det betyder ikke, at man med et fingerknips skal erstatte alle danske ambassader med EU-ambassader, men det er da absolut en mulighed," siger Camilla Hersom.

Der vil komme nogle ændringer, hvor man lukker noget og åbner noget andet. Hvad præcis kan jeg ikke afsløre her. Men det indgår selvfølgelig i vores overvejelser, at der kan være et samarbejde med EU.

Holger K. Nielsen (SF)
Udenrigsminister

Måling glæder DF
Ideen om EU-ambassader er man meget kritiske over for hos Dansk Folkeparti. Derfor er udenrigsordfører Søren Espersen godt tilfreds med, at vælgerne i målingen vender tommelfingeren ned til ideen.

"Det glæder mig utrolig meget, for det er vores holdning, at det, som man har gang i nu, er en langsom afvikling af den danske udenrigstjeneste, som stille og roligt ryger ind under EU," siger Søren Espersen.

Ifølge Dansk Folkeparti vil EU-ambassader ikke være til fordel for danske interesser: Danmark vil ikke kunne fremføre egne ting på den måde, man kan nu, og erhvervsmæssigt vil det være en "katastrofe", da det vil være de store eksportlande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien, som vil dominere EU-ambassaderne.

Afviser ikke nordisk samarbejde
Partiet er dog ikke afvisende over for et ambassade-samarbejde mellem nogle af de skandinaviske lande.

"Jeg ser gerne et stærkere samarbejde med de nordiske lande, som man har gjort i Berlin, hvor man egentlig har en fælles administration og så fem forskellige ambassader. Det, synes vi, er en rigtig god måde, hvis man skal spare penge. Det andet, synes jeg, er en forfærdelig udvikling," siger Søren Espersen.

V: Dansk ambassadør er vigtigt
Det store oppositionsparti Venstre er ikke modstandere af ideen om EU-ambassader, men mener ikke, man skal opgive sine ambassadører.

"Man kan sagtens have en fælles ambassade, men hver sin ambassadør. Det, vi godt kunne tænke os, er en slags ambassade-hoteller, hvor man deler udgifterne til mursten og måske administration med andre lande. Men ambassadøren, han skal være dansk," siger EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Han hører ikke til dem, som er nervøs for, at EU-ambassader kan føre til, at danskere bliver dårligere repræsenteret eller får en ringere borgerservice på ambassaden.

"Jeg synes, det er en mere hensigtsmæssig måde at bruge vores ressourcer på. Vi skal satse på at være massivt til stede, hvor det giver mening, og så udnytte nogle stordriftsfordele, der hvor det er muligt," siger Jakob Ellemann-Jensen.

Regeringen på vej med strategi
Danmarks nye udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF), fortæller, at der vil komme besparelser i udenrigstjenesten. Og i starten af det nye år vil regeringen løfte sløret for, hvordan de falder.

"Vi skal stadig have en effektiv udenrigstjeneste, men det er noget af det, vi forbereder at spille ud med i januar måned. Der vil komme nogle ændringer, hvor man lukker noget og åbner noget andet. Hvad præcis kan jeg ikke afsløre her. Men det indgår selvfølgelig i vores overvejelser, at der kan være et samarbejde med EU. Det er en fordel, hvis det kan det," siger udenrigsminister Holger K. Nielsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Camilla Hersom

Vicedirektør, Danske Regioner, bestyrelsesleder, Kvinfo
m.phil. i European Studies (Cambridge Uni. 1997), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00