Danskerne tvivler på EU som overskudsforretning

MÅLING: Spørger man den danske befolkning, om EU er en økonomisk byrde eller gevinst, svarer 32 procent, at det er en gevinst, mens lige så mange svarer, at det går lige op. Fin opbakning, siger Dansk Erhverv, der har bestilt målingen. Men professor påpeger, at regnestykket er mere kompliceret end som så.

En tredjedel af danskerne ser EU-medlemskabet som en overskudforretning for Danmark.
En tredjedel af danskerne ser EU-medlemskabet som en overskudforretning for Danmark.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

BRUXELLES: Giver Danmarks medlemskab af EU over- eller underskud?

Det spørgsmål har Dansk Erhverv bedt Norstat om at stille danskerne, og her er svaret noget broget.

32 procent siger, at medlemskabet giver overskud, 18 procent svarer, at det giver underskud, og 32 lægger sig midt i mellem og siger, at det går lige op.

Der er altså delte meninger i befolkningen, og det kan være helt forståeligt, da regnestykket ikke er helt simpelt.

Det forklarer Peter Nedergaard, professor ved Københavns Universitet, der forsker i EU og international politik.

”Hvis man tager det indre marked for sig selv, så giver det overskud for Danmark. Det viser alle undersøgelser. Men prisen for at være med i det indre marked er, at man skal betale til EU’s budget, og der har Danmark underskud,” siger han og fortsætter:

”Det er svært at svare på, fordi det afhænger af, hvordan man ser på det. At spørge, hvad der er størst: indre marked-fordele eller underskuddet i forhold til EU's budget, er lidt som at spørge, hvad der er størst: Rundetårn eller et tordenskrald.” 

Hovedet på blokken
Selvom svaret er svært at finde, vil Peter Nedergaard alligevel godt komme med et bud.

”Hvis jeg skal lægge hovedet på blokken, så vurderer jeg, at EU giver Danmark et økonomisk overskud,” siger han og fortsætter:

”Det skyldes, at underskuddet i forhold til EU-budgettet klart opvejes af fordelene ved adgangen til det indre marked. Hertil skal lægges de politiske fordele, som Danmark har af EU-medlemsskabet.”

Hos Dansk Erhverv er man enig i, at det er svært at sætte et tal på, hvad Danmark får ud af EU-medlemskabet.

”Det er ikke mærkeligt, at folk har svært ved at vurdere, om det her kæmpe regnestykke ender det ene eller andet sted. Men vi er glade for, at de fleste trods alt har indtryk af, at vi ender i et plus,” siger Lasse Hamilton Heidemann, EU-konsulent for Dansk Erhverv, og fortsætter:

”Vi kunne selvfølgelig godt tænke os, at der var flere, der delte vores mening om, at det skaber mere værdi. Men det er ekstremt svært at vurdere.”

Huller i osten
Dansk Erhverv er ikke desto mindre tilfreds med resultatet i målingen, fortæller Lasse Hamilton Heidemann.

Han henviser til tal fra Erhvervsministeriet, der viser, at den gennemsnitlige familieindkomst i Danmark er 65.000 kroner højere årligt som følge af EU’s indre marked.

Sammenlægger man det med den generelle opbakning til EU, hvor målingen viser opbakning fra 70 procent af de adspurgte, kan man ifølge ham se, at danskerne vurderer EU som en positiv investering.

”Det viser sig, at de fleste danskere faktisk også vurderer, at EU er en fordel for Danmark – særligt i den yngre generation, hvor hele 82 procent af de 18-30-årige mener, at Danmark bør være medlem af EU,” siger Lasse Hamilton Heidemann.

Han er dog ikke afvisende for, at EU til tider kan virke som et noget anstrengt samarbejde:

”Alt er ikke ubetinget godt i det europæiske samarbejde, og vi er som mange andre hurtige til at pege på ”hullerne i osten” i konkrete sager, men der er fortsat mest ost, og det virker det som om, de fleste danskere er med på”.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Nedergaard

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, forfatter & debattør
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1985), ph.d. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00