Debat

Debat: Tysk skal ikke kun være til nytte - det skal også være til glæde

REPLIK: Tysk-faget skal ikke sælges med argumenter om, at vi har brug for det i erhvervslivet og i international handel. Vi må ændre kurs, så faget i stedet sælges med glødende passion. Det er nemlig lysten, der skal drive værket, skriver Marcus Nygaard Pedersen.

Det er passionerede lærere, der skal sælge det fantastiske ved det tyske sprog, ikke kompetencedrevne argumenter, skriver Marcus Nygaard Pedersen.
Det er passionerede lærere, der skal sælge det fantastiske ved det tyske sprog, ikke kompetencedrevne argumenter, skriver Marcus Nygaard Pedersen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marcus Nygaard Pedersen
Cand.mag. i musikvidenskab og tysk 

Den 22. december havde Harro Hallmann og Tina Skriver et debatindlæg i Altinget.dk, hvor de beskrev tysk-fagets triste situation i det danske skolesystem. Der er kun mørke prognoser for tyskfagets fremtid, men de giver heldigvis forslag til at vende udviklingen.

De mener blandt andet, at aktualisering af undervisningsmateriale og efteruddannelse af lærere vil have en indvirkning på udviklingen. Jeg støtter op om alle forslagene, men hele argumentationen er desværre overordentlig kompetence-minded, og jeg mener ikke, at det er den rette argumentation og tilgang til at forbedre situationen.

En pengemæssig investering i faget er kun en brøkdel af løsningen. For at vende udviklingen må det handle om alt det, vi ikke kan måle: Motivation, begejstring og glæde for faget.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Lysten skal drive værket
I Excel-ark-Danmark er den eneste grund til at lære tysk, at vi har „brug for det i erhvervslivet og i international politik“. Den svada har man hørt i mere end de seneste 10 år, og se, hvor langt vi er nået. Det er lysten, der skal drive værket.

De fleste elever er stolte af at kunne tale et godt engelsk, da det giver status. De bliver ikke kun bedre til sproget, fordi de er omgivet af engelsk hele dagen, men også fordi de vil blive bedre.

I Excel-ark-Danmark er den eneste grund til at lære tysk, at vi har „brug for det i erhvervslivet og i international politik“. Den svada har man hørt i mere end de seneste 10 år, og se, hvor langt vi er nået. Det er lysten, der skal drive værket.  

Marcus Nygaard Pedersen
Cand.mag. i musikvidenskab og tysk 

Enhver moderne dansker er anglofil - altså forgabt i den engelske kultur. Det er jo ikke uden grund. Der er en overflod af engelsksprogede kulturprodukter og ikke nok med det, så er der ingen tvivl om engelsk-sprogets centrale plads i erhvervslivet og i verdenen.

Engelsk-niveauet er så højt, ikke mindst fordi der er en kærlighed til kulturen - og det er herigennem, at viljen til at lære sproget kommer.

Tysk har brug for lærere, der brænder for sit fag
De foreslåede tiltag i det omtalte debatindlæg vil helt klart gøre en forskel for tysk i uddannelsessystemet. Men igen er argumentationen centreret om tysksprogets nytte.

Måske skulle man egentlig prøve at sælge sproget på, hvor fantastisk det er, og for hvilken fantastisk kultur sproget åbner op for.

Det skal handle om passion, og den kommer oftest gennem læreren. Hvis man taler med studerende, hvorfor de studerer det, de gør, nævner flertallet af dem en lærer, som de har haft, og hvor fantastisk den lærer var.

Den lærer, der brændte for sit fag, og som satte en glød i eleven. Det er det, tysk har brug for. Så lærerene må hjælpe eleverne på vej, og egentlig også sige til dem, hvis de mener, at eleven skal gå videre med tysk. Man skal ikke undervurdere lærernes indflydelse.

Tysk skal sælges med glødende passion
Vi skal ikke bare have flere til at kunne tysk, vi skal altså også have de rigtige til at kunne tysk, som kan bringe deres ild for faget videre til eleverne. Der er intet, der tyder på, at så længe man bare tvinger flere til at have tysk, så bliver alt bedre. 

Hvis de ikke får en god lærer, så er det spildt. Mest af alt hvis læreren er blottet for al motivation, så ville det gøre mere skade end gavn.

Læs også

Vi skal ændre kurs - argumenterne om tyskfagets nytte har ikke hjulpet tilstrækkeligt. Det skal sælges med en glødende passion. Det er helt essentielt at investere mere i faget, men det er ikke optimalt at argumentere for dets berettigelse med ord som kompetencer og nytte.

Længere væk kommer man ikke fra lysten til at lære. Man må satse mere på en kulturpolitik og at sælge sproget derigennem. Tysk er et godt produkt, man er bare ikke god nok til at sælge det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00