Denne uge i EU (2)

DET SKER: Danmark har overtaget EU-formandskabet, og denne uge får den danske regering besøg af EU-Kommissionen. I Parlamentet er særligt eurokrisen i fokus.
Foto: Colourbox
Fakta
Hver uge giver Altinget | EU et overblik over de vigtigste begivenheder i det politiske EU.
Danmark har netop overtaget EU-formandskabet, og i den anledning besøger EU-Kommissionen den danske regering. I Europa-Parlamentet er det først og fremmest den økonomiske krise, som er på dagsordenen, men også problemstillinger i forbindelse med EU og Belarus samt passagerdata skal diskuteres.

EU-Kommissionen besøger Danmark
Onsdag 11. januar og torsdag 12. januar besøger den samlede EU-Kommission den danske regering. Under besøget vil man diskutere centrale europapolitiske spørgsmål. Desuden finder den officielle åbningsceremoni for det danske formandskab sted i DR's koncertsal onsdag 11. januar. Torsdag 12. januar holder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Kommissionsformand José Manuel Barroso endvidere en fælles pressekonference. Samme dag er EU-Kommissionen inviteret til frokost hos regentparret.

Eurokrise
I Europa-Parlamentet er den økonomiske krise øverst på dagsordenen denne uge. Mandag 9. januar diskuterer Udvalget for Økonomi og Valuta to forslag om yderligere styrkelse af den økonomiske overvågning i eurozonen. De to forslag bygger på EU's "six pack", de seks regelsæt som understøtter Vækst- og Stabilitetspagten, som blev vedtaget i 2011. Udvalget vil derudover se nærmere på forslaget om skat på finansielle transaktioner.

EU og Belarus
Forholdet mellem EU og Belarus har været særligt anstrengt siden præsidentvalget 19. december 2010. Et år efter valget udsendte EU's Udenrigsrepræsentant, Catherine Ashton, og USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, en fælles erklæring, hvori de påtalte de hviderussiske myndigheders krænkelser af menneskerettighederne og opfordrede til løsladelse af de to fængslede præsidentkandidater Andrei Sannikau and Mikalai Statkevich. I den forbindelse afholder Parlamentets Udenrigsudvalg møde om forholdet mellem EU og Belarus torsdag 12. januar. Mødet holdes sammen med Delegationen for Forbindelserne med Belarus. Endvidere vil Maira Mora, leder af EU-delegationen i Belarus, og Gunnar Wiegand, direktør i EU-udenrigstjenesten, deltage i mødet.

0:000:00