Denne uge i EU (4)

DET SKER: Denne uge er bl.a. gældskrisen og det danske EU-formandskab på dagsordenen i EU. Parlamentet får både dansk og amerikansk besøg.
Foto: Colourbox
Fakta
Hver uge giver Altinget | EU et overblik over de vigtigste begivenheder i det politiske EU.
Uge 4 bliver en travl uge i det politiske liv i EU med mange rådsmøder og aktiviteter i Parlamentet. Der er fokus på forskellige økonomiske problemstillinger, og omdrejningspunktet er særligt krisen. Dog er der også fokus på det danske EU-formandskab, når en række danske minstre besøger Europa-Parlamentet.

Den økonomiske krise
Et af ugens hovedtemaer i både Ministerrådet og Parlamentet er igen økonomien i Europa. Tirsdag 24. januar mødes EU's økonomi- og finansministre i Rådet i Bruxelles. På mødet vil ministrene diskutere forslag fra Kommissionen om økonomisk styring. Desuden vil de udveksle synspunkter i forhold til et forslag om regulering af kontrakter, der ikke forhandles på fondsbørsen, de såkaldte ("over-the-counter") OTC-derivater. OTC-markedet er meget ugennemsigtigt, og forslaget omhandler blandt andet indførsel af transaktionsregistre med adgang for relevante myndigheder. Der vil således kunne offentliggøres oplysninger, for at markedsdeltagerne får et klarere billede af derivatmarkedet.

På mødet vil man desuden diskutere arbejdsprogrammet for det danske EU-formandskab. Ministrene vil følge op på både Det Europæiske Råds møde 9. december 2011 og på det netop afsluttede G20-mødet 19.-20. januar i Mexico. Derudover skal der også tages stilling til Stabilitets- og Vækstpagten.

I Parlamentet afholder Økonomiudvalget offentlig høring om den europæiske gældskrise mandag 23. januar og tirsdag 24. januar. Formålet er at lave en vurdering af de redskaber, som medlemsstaterne benytter for at tackle krisen, og man vil søge at tage stilling til fremtidens udfordringer.

0:000:00