Der er kommet skred i Europas nye regler for ligestilling mellem kvinder og mænd

Ligeløn og flere kvinder i bestyrelserne er to områder, hvor der er gjort fremskridt på ny EU-lovgivning i denne uge. Europa-Parlamentets ordfører på ligelønsforslaget er Kira Marie Peter-Hansen (SF), som er gæst i podcasten fra Bruxelles.

Danske Kira Marie Peter-Hansen fra De Grønne præsenterede torsdag sin betænkning om lønåbenhed i Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg. 
Danske Kira Marie Peter-Hansen fra De Grønne præsenterede torsdag sin betænkning om lønåbenhed i Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg. Foto: EU-Parlamentet

Lidt af en milepæl i europæisk lovgivning om ligestilling blev nået, da EU-landenes regeringer i denne uge nåede til enighed om nye regler for repræsentationen af kvinder i bestyrelser.

Det nye direktiv vil betyde, at store europæiske virksomheder fra 2027 vil være tvunget til at sikre mindst 40 procent deltagelse af kvinder i deres bestyrelser. Regelsættet har været så kontroversielt, at forslaget tog 10 år at vedtage.

”Det er ærgerligt, at der skulle gå så mange år,” siger europaparlamentarikeren Kira Marie Peter-Hansen (SF), som gæster denne uges europæiske podcast i anledning af flere vigtige udviklinger på ligestillingsområdet i EU.

Danmark har været et af de lande, der strittede imod, at EU skulle blande sig for meget ved at begynde at lovgive om ligestilling. Men nu har Danmark, Tyskland og flere andre lande ændret holdning – og heldigvis, siger SF’eren:

”Vi har brug for at ændre nogle strukturer. For mig er det mindre vigtigt, om det er EU eller Danmark. Rigtig mange virksomheder er jo globale, så det giver god mening med europæiske regler.”

Kira Marie Peter-Hansen præsenterede også torsdag Europa-Parlamentets position på et andet nyt EU-forslag, der lægger op til regler om mere åbenhed om lønninger i erhvervslivet, som skal give kvinder bedre mulighed for at opnå ligeløn.

Bliv klogere på EU’s nye ligestillingsregler og -forslag i ugens udsendelse fra Bruxelles, hvor Altingets EU-redaktør Rikke Albrechtsen og podcastvært Thomas Lauritzen også fortæller om en ny europæisk klimatold og om den seneste bølge af sanktioner mod Rusland på grund af krigen mod Ukraine.

Kan Europa gennemføre den grønne omstilling i en situation, hvor der både er pandemi og krig på vores kontinent? Lyt med.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF) 2019-
Bachelorstuderende i international relations (Vesalius College, Belgien) 2020-

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

Thomas Lauritzen

Europa-analytiker, Altinget
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024