Det sker i EU: Grøn energi, spotlight på lønulighed og den muligvis sidste dans for Sanna Marin

Opskruede mål for grøn energi kan blive vedtaget i denne uge, hvor der også er skred i EU’s migrationspolitik, Margrethe Vestager tager til USA, og den finske statsminister får kamp til stregen ved valget søndag.

Finnernes socialdemokratiske statsminister, Sanna Marin, har gjort sig bemærket internationalt på sin hårde linje mod Rusland. Hun er stadig populær i sit hjemland, men det er resten af hendes koalition ikke. Derfor hænger hendes job i en tynd tråd, når finnerne går til valg på søndag.
Finnernes socialdemokratiske statsminister, Sanna Marin, har gjort sig bemærket internationalt på sin hårde linje mod Rusland. Hun er stadig populær i sit hjemland, men det er resten af hendes koalition ikke. Derfor hænger hendes job i en tynd tråd, når finnerne går til valg på søndag.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 27. marts

Ugen starter i energipolitikkens tegn. I Bruxelles er der afsluttende forhandlinger mellem EU-landene og Europa-Parlamentet om nye regler, der skal skaffe flere ladestandere og anden infrastruktur til det, der på EU-sprog er blevet døbt ”alternative brændstoffer”.

Samme dag vil de 27 landes EU-ambassadører forsøge at få løst det sidste af den hårdknude, som et ellers vedtaget forslag om udfasning af forbrændingsmotorer i 2035 var landet i, efter Tyskland med flere pludselig trak i håndbremsen i 11. time. Lørdag meldte  EU's klimachef, Frans Timmermans, om hvid røg i forhandlingerne, hvilket baner vejen for de nye regler.

I Stockholm er der møde i den svenske Rigsdag i den gruppe af folkevalgte, der er nedsat for at holde øje med, hvad EU’s politisamarbejde, Europol, går og laver. Det er med deltagelse af EU-kommissær Ylva Johansson og Europol-chef Catherine De Bolle

0:000:00