Det sker i EU: Mette F. skal lægge arm om regningen for coronakrisen

OVERBLIK: Hvem skal betale for at få Europa på fode igen? Det spørgsmål skal de 27 europæiske landes ledere skændes om på et videotopmøde i denne uge, hvor der også er en ny vaccinestrategi på bordet og et topmøde med Boris Johnson.

Mandag 15. juni
Brexit er på menuen i denne uge, når den britiske premierminister mødes virtuelt med cheferne for EU-Kommissionen, Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet for at forsøge at puste nyt liv i de forhandlinger om et nyt forhold efter en britisk exit, som har bevæget sig med sneglefart de seneste måneder.

Samme dag mødes de europæiske udenrigsministre også virtuelt for at diskutere verdenssituationen med den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo. Deres ministerkolleger med ansvar for den såkaldte samhørighedspolitik, der særligt dækker EU’s fattigste egne, mødes også online for at tale om EU’s næste langtidsbudget, mens de europæiske energiministre skal tale om grøn omstilling i lyset af coronakrisen og om de nationale klimaplaner, som landene har udformet.

Tirsdag 16. juni
Europaministrene – i Danmarks tilfælde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) – skal have en snak om EU’s fremtidsbudget og den nye coronagenopretningsplan til samlet 13.800 milliarder kroner for at lægge grunden til det topmøde om sagen, som de 27 stats- og regeringschefer skal have fredag. Udenrigsministrene vil også gøre status på Brexit efter mandagens møde med Boris Johnson.

Login