Det sker i EU: Von der Leyen rejser til Grønland, og Europa-Parlamentet stemmer om kunstig intelligens

Parlamentet skal vedtage vigtige lovpakker om alt fra AI til forurening, energi-effektivitet og mediefrihed. En dansk minister kæmper mod farlige stoffer i Bruxelles, mens Nato hejser flaget for Sverige og EU-Kommissionens formand besøger Grønland og Færøerne sammen med statsminister Mette Frederiksen.

Måske kan EU-chefen drømme om en udsigt som denne over Nuuk Fjord, når hun fredag besøger Grønland.
Måske kan EU-chefen drømme om en udsigt som denne over Nuuk Fjord, når hun fredag besøger Grønland.Foto: Keith Virgo/AP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Mandag 11. marts

Ude i kommunen Evere i udkanten af Bruxelles ligger Natos kæmpestore, futuristiske hovedkvarter, hvor kredsen af flagstænger mandag formiddag vil blive tilføjet flag nummer 32. Det sker ved en historisk ceremoni, når Sverige bryder med 200 års neutralitet og træder ind i den vestlige forsvarsalliance. Finland blev medlem sidste år, og dermed er hele Norden nu med i Nato.

Inde i byen samles EU-landenes social- og beskæftigelsesministre om eftermiddagen, hvor de igen skal prøve at nå til politisk enighed om ny europæisk lovgivning, der skal sikre lønmodtagerrettigheder for madbude, Uber-chauffører og andre platformsarbejdere. Det såkaldte platformsdirektiv har mødt kraftig modstand fra virksomhederne, og et tidligere forslag blev blokeret af Frankrig og Tyskland. Under mødet vil beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) desuden orientere om et brev, som Danmark sammen med 12 andre lande har sendt til socialkommissær Nicolas Schmit for at kræve bedre regler mod farlige stoffer i arbejdsmiljøet.

I Strasbourg begynder Europa-Parlamentet at varme op til den tredjesidste samling inden parlamentsvalget i juni. Mandag er der blandt andet debat i plenarsalen om et nyt regelsæt for grøn markedsføring, der skal beskytte forbrugerne mod vildledende annoncer.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00