Det sker i EU: Von der Leyens afskedssvada og showdown i Santiago

EU-kommissionsformanden gør regnebrættet op, når hun for – måske – sidste gang leverer sin store årlige tale om Unionens tilstand. Det sker i en uge, hvor EU-parlamentarikerne stemmer om en ekstra plads til Danmark, og hvor de europæiske økonomi- og finansministre tager til Spanien, hvor de kan afgøre EU-kommissær Margrethe Vestagers videre skæbne.

Vil EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen løfte sløret for sine egne fremtidsambitioner, når hun onsdag holder sin årlige tale om Unionens tilstand for sidste gang i denne Kommissions levetid?
Vil EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen løfte sløret for sine egne fremtidsambitioner, når hun onsdag holder sin årlige tale om Unionens tilstand for sidste gang i denne Kommissions levetid?Foto: Luis Tato/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 11. september

Danmarks ekstra plads i Europa-Parlamentet er på programmet, når Parlamentets Forfatningsudvalg stemmer om sammensætningen af forsamlingen efter næste valg. Her står Danmark til at gå fra 14 til 15 pladser som ét af i alt ni lande, som får lov til at sende flere folkevalgte til Bruxelles og Strasbourg. I alt forventes det, at forsamlingen bliver udvidet fra 705 til 720 medlemmer. Det skal dog bekræftes af det samlede Parlament onsdag og derefter endeligt fastslås af EU-landene.

EU-Kommissionen præsenterer sin nyeste økonomiske prognose. Samme dag præsenterer chefen for det europæiske politisamarbejde, Europol, Catherine De Bolle, den første såkaldte referencerapport om kampen mod økonomisk kriminalitet i Unionen.

Europa-Parlamentet stemmer om nye mål for vedvarende energi, der skal udgøre mindst 42,5 procent af forbruget i 2030. De skal også blåstemple ny fælles støtte til opbygningen af den europæiske våbenindustri, og så skal de give deres grønne lys til den nye bulgarske EU-kommissær for forskning, kultur og uddannelse, Iliana Ivanova, efter hendes forgænger forlod Bruxelles for at blive sit lands udenrigsminister i foråret.

0:000:00