DI frygter WTO-sag om GMO

GMO: EU-Kommissionen er netop kommet med sit forslag, som giver de enkelte medlemslande en række muligheder for at forbyde GMO. Økologisk Landsforening støtter forslaget, mens DI og L&F frygter WTO-sag.
Pia Olsen Dyhr (SF) mener, at et forbud mod Amflora-kartoflen baseret på sundhedshensyn vil være en principiel beslutning, som vil bane vej for forbud mod GMO, der ikke skaber problemer med WTO.
Pia Olsen Dyhr (SF) mener, at et forbud mod Amflora-kartoflen baseret på sundhedshensyn vil være en principiel beslutning, som vil bane vej for forbud mod GMO, der ikke skaber problemer med WTO.Foto: www.colourbox.com
Peter Baggesgaard Hansen
Fakta

Kommissionens forslag indeholder følgende begrundelser, som medlemslandene kan benytte til at forbyde GMO:

 offentlig moral
 forhindring af tilstedeværelse af GMO i andre produkter med forbehold for udsætningsdirektivets artikel 26a (sameksistensregler)
 sociale forhold
 by og regionplanlægning
 kulturelle forhold
 generelle miljømæssige mål ud over dem, der er konkret vurderet efter direktiv 2001/18 (udsætningsdirektivet) eller forordning nr. 1829/2003  (foder/fødevareforordningen)

Den danske regering støtter på baggrund af en folketingsbeslutning fra foråret 2010 et forslag fra EU-Kommissionen, som giver EU's medlemslande en række begrundelser, som kan benyttes til at forbyde GM-afgrøder på et lands territorium.

Men både Landbrug & Fødevarer og DI Fødevarer udtrykker i deres høringssvar bekymring for, at de foreslåede muligheder kan medføre problemer i forhold til WTO:

"Såvel Ministerrådets som Parlamentets juridiske tjenester har udtrykt stærk tvivl om, om forslaget er WTO medholdeligt. L&F er derfor særdeles bekymret for, at det kan føre til en WTO sag, hvis medlemsstater forbyder dyrkning af GM afgrøder med baggrund i dette forslag. Dette er særdeles uheldigt for Danmark, som er storeksportør af fødevarer," skriver Landbrug & Fødevarer i deres høringssvar.

Juridisk usikkerhed
I regeringens notat om Kommissionens forslag gøres der opmærksom på, at selvom Kommissionen og Rådets juridiske tjenester vurderer, at hovedparten af de af Kommissionen fremlagte grunde vil kunne forsvares i forhold til påstande om overtrædelse af GATT-reglerne, kan muligheden for en negativ WTO-afgørelse i en konkret sag ikke udelukkes.

0:000:00