DN og Ellemann i strid om EU-biodiversitet

EU: Danmarks Naturfredningsforening mener, at Danmark modarbejder EU's biodiversitets-ambitioner. Det afviser Karen Ellemann (V), som tværtimod mener, at Danmarks linje er ambitiøs.
På et rådsmøde tirsdag skal Karen Ellemann (V) drøfte EU's biodiversitetsstrategi med sine kollegaer. På forhånd er Ellemann og Naturfredningsforeningen helt uenige om den danske linje.
På et rådsmøde tirsdag skal Karen Ellemann (V) drøfte EU's biodiversitetsstrategi med sine kollegaer. På forhånd er Ellemann og Naturfredningsforeningen helt uenige om den danske linje.Foto: Steen Evald
Anders Jerking

Danmarks Naturfredningsforening og miljøminister Karen Ellemann (V) er helt uenige om, hvordan arbejdet med EU's biodiversitets-strategi skal gribes an.

DN mener, at Danmark trækker EU's ambitionsniveau ned, mens Ellemann fastholder, at Danmark arbejder for en ambitiøs og effektiv implementering af den strategi, som skal sikre, at EU lever op til de biodiversitetsmål, der blev aftalt i Japan sidste år.

Baggrunden for striden er, at EU's miljøministre på et rådsmøde i dag, tirsdag, skal drøfte Kommissionens biodiversitets-strategi. På mødet har det ungarske formandskab lagt op til, at der skal vedtages rådskonklusioner om det videre arbejde med strategien, men det mener Danmark er for tidligt.

Den danske holdning skuffer Danmarks Naturfredningsforening, som undrer sig over, at Karen Ellemann herhjemme siger, at biodiversitet er hendes topprioritet, mens hun i EU vil udskyde beslutningerne.

Dokumentation

Fra regeringens samlenotat til Folketingets Europaudvalg
8. Regeringens foreløbige generelle holdning (side 25)

Regeringen deler den overordnede holdning om, at en EU-biodiversitetsstrategi er nødvendig for at nå målet om at standse tilbagegangen af biodiversiteten i EU inden 2020.

Danmark finder det imidlertid helt afgørende, at der foretages grundige analyser og vurderinger af Kommissionens udkast til en biodiversitetsstrategi, før der træffes konkrete beslutninger vedr. strategien. Der må skabes klarhed over de konkrete virkemidler samt miljø-, samfundsmæssige og økonomiske konsekvenser på både EU-niveau og for det enkelte medlemsland. Først når et sådant beslutningsgrundlag er tilvejebragt vil Danmark kunne støtte beslutninger om strategiens nærmere mål og indhold samt finansiering heraf. Det er væsentligt, at der sikres sammenhæng mellem strategiens mål og virkemidler og finansieringen heraf.

For så vidt angår evt. finansiering af strategien via EU's budget vil dette skulle afklares i forbindelse med forhandlingerne af EU's flerårige finansielle rammer. Fra dansk side finder man det væsentligt, at rådskonklusionerne ikke præjudicerer disse forhandlinger. Fra dansk side finder man det dog relevant at afdække mulighederne for finansiering af tiltag vedr. biodiversitet gennem bl.a. EU's landbrugspolitik, jf. også regeringens høringssvar vedr. fremtidens landbrugspolitik.

Danmark vil lægge vægt på, at behovet for, at hensynet til biodiversitet effektivt integreres i EU's sektorpolitikker, understreges.

Danmark vil lægge vægt på, at der udvikles en passende baseline for grøn infrastruktur og forbedrede økosystemer, og at de nødvendige handlinger fastsættes på baggrund heraf.

Danmark vil arbejde for, at EU i forbindelse med sit globale ansvar fremhæver bæredygtigt forbrug og produktion og brugen af offentlige indkøbspolitikker som vigtige virkemidler.

 


0:000:00