Debat

Endelig et fælles EU-patent

DEBAT: Ny EU-patentaftale med lave omkostninger realiserer EU’s indre marked med vækst, job og øget konkurrenceevne. Derfor er det afgørende, at Folketinget støtter aftalen.
Foto: Venstre
Cand.ling.merc. studerende i Engelsk og Europæiske studier ved Copenhagen Business School i København. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for portalerne EU og Miljø.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det fælles EU-patent er banebrydende. Vi har diskuteret patenter i næsten 40 år i Europa. Nu er vi endelig i mål. Ikke med en perfekt aftale, men dog med en aftale, som gør, at vi kommer meget tættere på at realisere Det Indre Marked

Jens Rohde (V)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
BLAND DIG!

Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]
Af Jens Rohde (V)
Medlem af Europa-Parlamentet og koordinator og næstformand i Parlamentets Industri-, Energi- og Forskningsudvalg
 
Europa-Parlamentet har godkendt det fælleseuropæiske patent, der vil gøre det markant billigere for virksomheder og forskere at få patent på deres produkter i Europa. 

Venstre gik i 2009 til valg på at få gennemført et europæisk patentsystem. Derfor håber jeg, at det danske Folketing samlet vil støtte gennemførelsen af det europæiske patent, som har afgørende betydning for at skabe vækst i Europa.  

Prisnedslag 
Denne aftale er måske den vigtigste, der er vedtaget i EU i mange år. Den handler om europæisk konkurrenceevne og dermed danske arbejdspladser. I dag betaler virksomheder næsten 270.000 kroner for et europæisk patent.

Til sammenligning koster det ca. 12.000 kroner at få et patent gældende i hele USA. Så langt ned kommer vi ikke, men fremover vil prisen i Europa komme ned på omkring 35.000 kroner. Det er et kæmpe prisnedslag. Tilmed sikres virksomhederne en fælles europæisk beskyttelse af deres patenter.

Slut med kompliceret proces
Den nye aftale om EU-patentet sikrer, at virksomhederne ikke længere skal beskytte deres patenter i hvert af de lande, som patentet involverer. I stedet for en omkostningstung og juridisk kompliceret proces ved flere nationale domstole vil man nu kun skulle føre sin patentsag ét sted. 

Det indre marked realiseres
Det fælles EU-patent er banebrydende. Vi har diskuteret patenter i næsten 40 år i Europa. Nu er vi endelig i mål. Ikke med en perfekt aftale, men dog med en aftale, som gør, at vi kommer meget tættere på at realisere Det Indre Marked. EU-patentet bliver en afgørende løftestang for alle innovative virksomheder i hele Europa. Det kommer til at skabe arbejdspladser. Fyrre års ørkenvandring er slut.

Forud for afstemningen i Parlamentet har en række borgere og organisationer givet udtryk for bekymring om, hvorvidt patentaftalen vil gøre det umuligt at konkurrere på udvikling af software. Den bekymring er der ikke grundlag for, da software ikke beskyttes via patenter, men via copyrightlovgivning og således ikke kan underkastes afgørelse af patentdomstolen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00