Debat

Enhedslisten: Drop våbenkapløbet og bevar forbeholdet

DEBAT: Både Frankrig og Tyskland ønsker en EU-hær, som landenes forsvarsindustrier kan tjene milliarder på. Med forsvarsforbeholdet kan Danmark stå uden for både EU-hær og våbenkapløb og i stedet fokusere på konfliktløsning, skriver Eva Flyvholm.

Lige nu bliver der spildt milliarder af kroner på oprustning, som i stedet kunne være gået til grøn omstilling, udvikling og velfærd, mener Enhedslistens forsvarsordfører.
Lige nu bliver der spildt milliarder af kroner på oprustning, som i stedet kunne være gået til grøn omstilling, udvikling og velfærd, mener Enhedslistens forsvarsordfører.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Eva Flyvholm
Forsvarsordfører (EL)

Lang historie kort fortalt: Det er en rigtig dårlig idé at afskaffe Danmarks forsvarsforbehold.

I modsætning til forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen (V) er jeg glad for, at vi i Danmark har et forsvarsforbehold, for det er ikke en sund udvikling, vi ser i EU lige nu. Tværtimod sker der en intens militarisering og oprustning.

Ønsket om en EU-hær
Så sent som i november 2018 talte både Frankrigs præsident, Macron, og den tyske kansler, Merkel, for udviklingen af en EU-hær, og de fleste EU-lande har trykket speederen i bund, når det kommer til at opruste for at kunne konkurrere med USA og selv hive kontrakter hjem til våbenindustrien.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Og det står da også sort på hvidt i Lissabon-traktaten, at landene har en forpligtelse til at øge deres militære kapacitet.

Det er vigtigt, at vi slår koldt vand i blodet. I stedet for at deltage i et dyrt og farligt våbenkapløb bør vi fokusere på, hvordan vi kan forebygge og løse konflikter, før vi står midt i regulær krig.

I stedet for at deltage i et dyrt og farligt våbenkapløb bør vi fokusere på, hvordan vi kan forebygge og løse konflikter, før vi står midt i en regulær krig. 

Eva Flyvholm
Forsvarsordfører for Enhedslisten

EU fremhæver den dårlige relation til Rusland i forhold til at retfærdiggøre oprustning og øget våbenproduktion. Men fokus på oprustning puster udelukkende til konfliktoptrapningsilden. Og i sidste ende må vi huske, at både Rusland og flere Nato-lande har atomvåben, og brugen af dem er et scenarie, ingen ønsker at ende i.

Milliarder spildes på oprustning
Der er ingen tvivl om, at der hersker stærke erhvervskræfter i kulisserne, når det kommer til oprustning.

Den store tyske og franske forsvarsindustri kan tjene kassen på den igangværende oprustning. Vi snakker milliarder, der i mine øjne ville være langt bedre investeret i grøn omstilling, udvikling og velfærd.

Og at gå en mere selvstændig EU-linje på militær produktion bringer os desværre ikke længere væk fra Trump og amerikansk forsvarspolitik.

Tværtimod er det den samme tragiske logik, der nu får lov at gennemsyre også europæisk forsvarspolitik og industri.

Derfor er det også dybt kritisabelt, at regeringen har besluttet at hælde milliarder i den nye europæiske forsvarsfond.

Læs også

Regeringen opruster massivt
Takket være forsvarsforbeholdet deltager Danmark ikke i skabelsen af et fælles EU-forsvar. Men den danske regering er desværre også ansvarlig for en massiv oprustning.

Der er lige blevet fundet 1,5 milliarder kroner mere til Forsvaret. Det kommer oveni den kæmpestore stigning, der var med sidste års finanslov.

Så det er ikke, fordi jeg synes, at prioriteterne er i orden i Danmark. Jeg er dog glad for, at vi har muligheden for at gå i en mere fredelig retning, når vi får muligheden for det.

Og vi vil være meget bedre stillet til at gå forrest i kampen for fred og nedrustning, når vi har vores forsvarsforbehold. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

0:000:00