Debat

Enhedslisten: Regeringspartiernes skiftende syn på Ungarns leder sår tvivl om deres egentlige ståsted

Der kan være forskelle i, hvad politikere gør i Danmark og i EU. Men regeringspartierne synes at tage det til nye højder, når det handler om Viktor Orbán, Ungarns premierminister. Det sår tvivl om, hvad man får, hvis man stemmer på dem, skriver Per Clausen, Søren Søndergaard og Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.

Regeringspartierne synes at have en Orbán-politik i Danmark og en anden i EU. Her er ingen handling bedre end handling, synes beskeden at være, skriver Per Clausen, Søren Søndergaard og Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.
Regeringspartierne synes at have en Orbán-politik i Danmark og en anden i EU. Her er ingen handling bedre end handling, synes beskeden at være, skriver Per Clausen, Søren Søndergaard og Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.Foto: Evan Vucci/AP/Ritzau Scanpix
Per Clausen
Søren Bo Søndergaard
Nikolaj Villumsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er Danmarks tre regeringspartier ramt af ren og skær EU-forvirring?

Hører man til dem, der følger med i, hvad der sker i EU-politik både i Danmark og i Bruxelles, er det ikke svært at forstå, hvis man får den tanke.

For det virker unægteligt som om, at regeringspartierne fører én politik i Danmark - men en helt anden i Bruxelles.

Tag nu blot sagen om Ungarns kontroversielle leder, Viktor Orbán, der gang på gang viser total foragt over for basale retsstatsprincipper.

Regeringspartier skifter kurs

Alt for længe lod man fra EU’s side som ingenting, men endeligt skete der noget, og man begyndte at indefryse nogle af de EU-midler, som Ungarn ellers kunne modtage.

Måske ved at ramme Orbán på pengepungen kunne man få ham på bedre tanker, var idéen.

Regeringspartierne synes at have en Orbán-politik i Danmark og en anden i EU.

Per Clausen, Søren Søndergaard og Nikolaj Villumsen
Enhedslisten

At ramme ham dér giver da også god mening, ikke mindst fordi det er velkendt, at han i stor stil bruger offentlige midler, herunder fra EU, til at købe sig indflydelse og goodwill og tilgodeser venner og familie.

Noget kunne tyde på, at det virkede.

Det var ikke, fordi Orbán ændrede stil, men fordi han øjeblikkeligt gik i gang med at finde på måder at afpresse de andre EU-lande og EU-Kommissionen på i et forsøg på at få adgang til pengene.

For mange i Europa-Parlamentet var det derfor klart, at noget måtte gøres. Man måtte tage næste skridt i processen.

Det var et krav, der blev mødt af bred opbakning, herunder heldigvis også fra regeringspartiernes medlemmer af Europa-Parlamentet. Faktisk kunne et bredt flertal bakke op om en resolution om sagen. Så langt så godt, skulle man tro.

Men da sagen var oppe i Folketingets Europaudvalg 19. januar kunne man se, at der var en klar forskel mellem, hvad regeringspartierne mener i Bruxelles og i København.

Det skal have konsekvenser gentagne gange at tilsidesætte retsstaten og samtidigt bruge ren og skær afpresning af de andre EU-lande.

Per Clausen, Søren Søndergaard og Nikolaj Villumsen
Enhedslisten

For her blev det hurtigt klart, at hverken Venstres EU-ordfører, Kim Valentin, eller Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, ville bakke op om linjen. Faktisk tværtimod.

Hvor de to partiers europaparlamentarikere siger, de er tilhængere af handling. Venstres Morten Løkkegaard skrev i en pressemeddelelse:

"Venstre foreslår derfor, at Rådet i stedet stemmer om at udskyde Ungarns EU-formandskab med et halvt til et helt år ".

Men i Danmark er det noget andet, og her lød det mest af at alt som om, at partierne i Danmark helst bare vil fortsætte som hidtil, selv når Ungarn gang på gang afpresser resten af EU.

Eller sagt på en anden måde - regeringspartierne synes at have en Orbán-politik i Danmark og en anden i EU. Her er ingen handling bedre end handling, synes beskeden at være.

Det er unægteligt ikke kønt og sår tvivl om, hvad man får, hvis man stemmer på dem.

Gammel manøvre når nye højder

Det er som sagt ikke kønt, men hvis vi er ærlige, har vi set det før.

Tænk blot på sagen om naturgenopretning i EU, hvor et flertal af Venstres europaparlamentarikere var med i det kontroversielle højrefløjsforsøg på helt at sænke lovgivningen - samtidigt med at regeringen ellers støttede den.

Læs også

Eller tænk på, hvordan Socialdemokraterne taler for langt hårdere indsatser over for skattely, når de er i Bruxelles, men samtidig gang på gang undlader at gøre noget på regeringsniveau for rent faktisk at gøre noget ved det i EU.

Der kan naturligvis altid være nuanceforskelle i, hvad man gør og siger i Danmark og EU, men regeringspartierne synes at tage det til nye højder.

Orbáns valg skal have konsekvenser

Spørgsmålet er, hvad denne dobbelt-politik mon skyldes?

Er det et forsøg på vælgeroptimering, så man er sikker på at ramme folks holdninger enten det ene eller det andet sted? Drejer det sig om ren forvirring og manglende koordinering, eller er der tale om reel politisk uenighed?

Det spørgsmål kunne være godt at få styr på - især inden vi alle skal til stemmeurnerne niende juni.

Fra Enhedslistens side kan vi i øvrigt bekræfte, at vi både i Bruxelles og Danmark går ind for en hård kurs over for Orbán, herunder om nødvendigt midlertidig at fratage Ungarn stemmeretten i Ministerrådet eller at udskyde deres kommende formandskab for EU.

Vi mener, at det skal have konsekvenser gentagne gange at tilsidesætte retsstaten og samtidigt bruge ren og skær afpresning af de andre EU-lande.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00