EU halverer støtte til prævention

STØTTE: Mens Danmark har øget sit bidrag til at forbygge sexsygdomme og alt for høje børnetal, har EU halveret sit bidrag over en årrække, viser ny rapport. Markant svækkelse af indsats, lyder det fra Sex & Samfund.
Selvom mødredødeligheden fortsat ligger højt i ulandene, har EU skåret i sin støtte til prævention, som ellers ville kunne forhindre uønskede graviditeter.
Selvom mødredødeligheden fortsat ligger højt i ulandene, har EU skåret i sin støtte til prævention, som ellers ville kunne forhindre uønskede graviditeter.Foto: flickr.com
Pernille Diana Castle MøllerKasper Frandsen

EU har løbende fået nye medlemmer, hvoraf en del er meget konservative i forhold til seksuel og reproduktiv sundhed. F.eks. er Polen og Malta stærke modstandere af abort. Det er et stort problem, at EU nu er splittet på disse spørgsmål og derved har sværere ved at nå konsensus

Tania Dethlefsen
International chef i Sex & Samfund

Hvert år dør godt 50.000 teenagepiger i forbindelse med graviditet i verdens fattigste lande.

Ud af FN's Udviklingsprograms otte udviklingsmål er mødredødelighed et af de mål, hvor der er opnået færrest resultater.

Alligevel er EU's andel af udviklingsstøtte til seksuel og reproduktiv sundhed, der dækker over blandt andet prævention, sexsygdomme og sikre fødsler, halveret siden 2003. Den udvikling går i stik modsat retning end i Danmark, der næsten har fordoblet sin indsats.

Ifølge en ny rapport lavet af Deutsche Stiftung Weltbevoelkerung (DSW) og European Parliamentary Forum on Population and Development (EPF) er andelen af EU's bistand til seksuel og reproduktiv sundhed faldet fra 3,2 til 1,6 procent ud af 71 mia. kr. i perioden 2003-2010. Danmark har prioriteret området højt og har øget sin andel fra 3,4 til 6,0 procent ud af godt 16 mia. kr. i samme periode.     

I organisationen Sex & Samfund ser man udviklingen i EU som et stort problem, fordi familiers kontrol over familiens størrelse er afgørende for at bryde den negative fattigdomsspiral i ulandene. 

0:000:00