Debat

EU i Danmark: EU-topmøde viser, at nationalstaterne og EU ikke er hinandens modsætninger

DEBAT: EU er ikke et alternativ til nationalstaten, men en erkendelse af, at landene er dybt afhængige af hinanden, og at europæisk samarbejde er nøglen til at håndtere coronakrisen, skriver Stina Soewarta.

Det tætte handelssamarbejde i EU gør også medlemslandene dybt afhængige af hinanden i en krisetid som denne, skriver Stina Soewarta, EU-repræsentationschef i Danmark.
Det tætte handelssamarbejde i EU gør også medlemslandene dybt afhængige af hinanden i en krisetid som denne, skriver Stina Soewarta, EU-repræsentationschef i Danmark.Foto: Ida Wang
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stina Soewarta
Repræsentationschef, EU-Kommissionens repræsentation i Danmark

Der bliver i øjeblikket afholdt flere møder mellem stats- og regeringscheferne i EU end nogensinde før. De foregår naturligvis alle sammen via videoforbindelser, hvilket dog ikke forhindrer dem i at være både langvarige og substansfyldte. Og der er god grund til at afholde mange møder i øjeblikket. For selvom sundhedsvæsnet naturligt nok er det enkelte medlemslands kompetence, så er vejen ud af krisen europæisk.

EU er ikke, og var aldrig tænkt som, et alternativ til nationalstaten. EU er derimod udtryk for en erkendelse af, at et stærkt europæisk samarbejde kan gøre hvert enkelt land stærkere – og at samarbejdet er større end summen af det, som hvert land byder ind med.

I coronakrisen har Kommissionens rolle været at understøtte og koordinere medlemslandenes tiltag. Kommissionen blev også af stats- og regeringscheferne bedt om at udarbejde en ramme for, hvordan man kan komme ud af krisen igen. For den lidt kaotiske nedlukning viste, at landene er afhængige af hinanden – og ikke kun af de nærmeste naboer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Samarbejde er lig afhængighed
Hvis havnen i Rotterdam ikke kan fungere grundet covid-19, strander mange varer, som skulle være endt i Danmark eller Finland – ligegyldigt om grænsen mellem Danmark og Tyskland er åben eller ej. Det er ikke et tænkt eksempel, for 75 procent af alle varer fra resten af verden ankommer til Europa via skib, mens det kun er 25 procent, der transporteres videre med skib. Det vil sige, at de fleste skal med tog eller lastbil videre ud i Europa.

Det indre marked har gjort vores værdikæder fundamentalt afhængige af hinanden, så produktion i Europa hænger uløseligt sammen over landegrænser. Derfor har Kommissionen også udarbejdet retningsliner for de såkaldte ”grønne baner”, så varer kan cirkulere friere.

EU er ikke, og var aldrig tænkt som, et alternativ til nationalstaten. EU er derimod udtryk for en erkendelse af, at et stærkt europæisk samarbejde kan gøre hvert enkelt land stærkere – og at samarbejdet er større end summen af det, som hvert land byder ind med.

Stina Soewarta
Repræsentationschef, EU-Kommissionens repræsentation i Danmark

Samtidig skal de enkelte lande have tiltro til hinanden, hvis de skal åbne deres grænser for personer. Derfor denne ramme for, hvordan en gradvis åbning af samfundet kan se ud. Men det er kun en ramme. For der er forskel på, hvordan situationen er i Brønderslev og i Bergamo. Og denne type af beslutninger tages bedst så tæt på borgeren som muligt, men med tanke på, at de også har konsekvenser for andre lande.

Læs også

Økonomien kræver hurtig handling
Hvor der til gengæld er brug for hurtige og direkte fælles beslutninger er i forhold til den europæiske økonomi.

Den Europæiske Centralbank og Den Europæiske Investeringsbank har allerede spændt de store sikkerhedsnet ud, og Kommissionens forslag om en forstærket arbejdsløshedsforsikring ser også ud til at blive vedtaget i dag. Det vil kunne redde mange arbejdspladser. Selvom det måske ikke bliver aktuelt at bruge den i Danmark, er den danske økonomi uløseligt forbundet med resten af Europa, og Danmark kan ikke komme ud af den økonomiske krise, så længe de andre lande stadig sidder fast i den.

Man må håbe, at stats-og regeringscheferne derudover kan vedtage resten af finansministrenes forslag, som er de første skridt på vejen til økonomisk genopretning. Derefter må der snarest muligt blive taget beslutninger om den fælles budgetramme for de næste syv år.

Kommissionen kommer i løbet af meget kort tid med et nyt forslag til et budget, som kan investere i europæisk økonomi, og som forhåbentlig vil kunne vedtages hurtigt.

Der er dog ingen grund til at opgive den grønne og digitale retning, som EU har sat for sig selv. Coronakrisen har understreget behovet for fælles handling, og genopbygningen bør derfor lede frem til et mere grønt, digitalt og solidarisk EU – med et indre marked, der fungerer endnu bedre. Topmødet i dag er forhåbentligt første skridt på vejen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stina Soewarta

Kabinetschef hos Margrethe Vestager, Europa-Kommissionen
cand.jur. (Københavns Universitet og Raoul Wallenberg Instituttet i Sverige. 1993)

0:000:00