Debat

Stine Bosse: Nationalstaten er ikke det eneste svar på coronakrisen

DEBAT: Det vrimler med stemmer, som anser nationalstaten for at være det eneste svar på coronakrisen. Men kun fællesskabet kan bekæmpe epidemier, skriver Europabevægelsens formand.

Vi skal arbejde meget tættere sammen om overvågning og advarsler, når smitsomme sygdomme risikerer at spredes til Europa, skriver Europabevægelsens formand, Stine Bosse.
Vi skal arbejde meget tættere sammen om overvågning og advarsler, når smitsomme sygdomme risikerer at spredes til Europa, skriver Europabevægelsens formand, Stine Bosse.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Bosse
Formand, Europabevægelsen

Det vrimler med stemmer i mediernes spalter for tiden, der mener, at nationalstaten er det eneste svar på coronakrisen.

Det er helt åbenbart, at alle sov i timen først. Ingen lyttede til de store advarsler, som forskere kom med, og ingen tog de nødvendige skridt i tide. Det skal der ændres på, og det haster.

I Europabevægelsen tror vi på, at vi er stærkere sammen end hver for sig, og tydeligvis bliver vi alle klogere sammen.  Problemerne er og bliver fælles og kræver fælles svar.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvert land skal naturligvis bevare myndighed på sundhedsområdet. Men epidemier og pandemier kan kun bekæmpes gennem fællesskabet. Medmindre vi vil stoppe med at færdes frit i verden. Det er næppe øverst på nogens ønskeseddel.   

Skal arbejde tættere sammen om advarsler
Der er fire områder, hvor EU nu må træde i karrakter. Lad mig tage dem bid for bid.

EU-landene er stærkere sammen.

Stine Bosse
Formand, Europabevægelsen

For det første skal vi arbejde meget tættere sammen om overvågning og advarsler, når smitsomme sygdomme risikerer at spredes til Europa.

Vi skal styrke ERCC, vores fælles krisecenter, og ECDC, vores europæiske Seruminstitut. ECDC skal have en advarselslampe på størrelse med Eiffeltårnet.

Nationerne skal forpligte sig på fælles gennemtænkte handlingsplaner, hvis noget lignende rammer os. På den måde kan Danmark for eksempel lynhurtigt få nys om et udbrud i Italien og tage aktion i overenstemmelse med situationen.

For det andet skal vi have opbygget et fælles lager af medicinsk udstyr. Fordelen er, at EU-landene kan skrue indkøbsprisen ned, når vi køber ind sammen. Sådan er det også med militært udstyr.

Samtidig kan vi sende masker og vacciner derhen, hvor der er mest behov, når fremtidige epidemibølger bryder ud. Og så ville det selvfølgelig være klædeligt, hvis vi i fremtiden kunne sende personale eller aflaste hinanden, ligesom Danmark kunne hjælpe Italien lige nu.

Alt hjælper i Italien på nuværende tidspunkt. Og vil vi virkelig være verdens bedste land uden at hjælpe andre?

Italien må ikke går bankerot
For det tredje skal vi booste EU's økonomi i fællesskab. Læren fra finanskrisen er, at vi skal handle hurtigt og samlet. Det er med økonomiske kriser, som det er med corona: De spreder sig fra land til land.

Lige nu er det afgørende, at vi forhindrer en bankerot i Italien. Heldigvis har Den Europæiske Centralbank boostet økonomien med 750 milliarder euro blandt andet, og der er tæt dialog om, hvordan man kan gøre endnu mere.

Husk på, at hvis ikke EU-landene kommer sig hurtigst muligt, risikerer Danmark at lukke op til en "tom verden". 65 procent af vores eksport går til EU-lande. Hvad sker der med danske arbejdspladser, hvis alle lande i EU er i ruiner?

Og så har jeg slet set ikke nævnt risikoen for totalitære regimers fremmarch. På ryggen af massearbejdsløshed trives diktatorer, der kan overbevise enkeltlande om deres uovervindelighed og særlige ret til enerådig handling. 

Læs også

Luk pengekassen i for Obarns diktatur
For det fjerde skal vi sammen værne om vores grundværdier. Demokratiet er udfordret fra både Ungarn og Polens ledere. De har indført noget, der går endnu videre end det, som vi har set i Danmark

I Ungarn har premierminister Viktor Orban nu mulighed for at regere per dekret, og den netop vedtagne nødlov har ingen slutdato. Ungarn er de facto blevet et diktatur i skyggen af befolkningens angst og bæven for corona. Bang. Så lukkede den dør.

Vi skal sammen lukke pengekassen i. Hvem vil finansiere et regime, der ikke respekterer folkets rettigheder som borgere i eget land?

Mon udenrigsordfører Søren Espersen (DF) stadig er stor fan af Viktor Orban? Det ved vi nu heldigvis, at politisk leder Søren Pape Poulsen (K) ikke er. Tak, fordi du tager så skarpt afstand til en kollega fra den konservative gruppe i EU-Parlamentet.

EU-landene er stærkere sammen
Det klare budskab herfra er, at nationalstaterne er vigtige.

Vi elsker vort land. Men vi skal alle lære af denne krise. Frihed til at bestemme som folk kan let trædes under fode. Velstand og velfærd, som vi kendte det, kræver fortsat, at vi handler med hinanden.

Vi skal forstå, at med frihed til at besøge hele verden, arbejde i flere lande, samhandle og i det hele taget færdes frit følger betydelige sundhedsrisiko. Den sundhedsrisiko kræver igen beskyttelse, alarmsystemer og handlingsplaner.

EU-landene er stærkere sammen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

EP-spidskandidat, Moderaterne, Formand, PlanBørnefonden, Bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00