EU-justitschef mistænker Finanstilsynet for at være "blind" i sag om Danske Bank

HVIDVASK: Justitskommissær Vera Jourová forstår ikke, hvordan Finanstilsynet i årevis kunne overse problemerne i Danske Banks estiske filial. Kommissæren "kan ikke forestille sig", at en sag af så "chokerende omfang" ville være mulig, hvis danske tilsynsmyndigheder havde gjort deres arbejde ordentligt, siger hun til Altinget.

BRUXELLES: Den europæiske kommissær med ansvar for bekæmpelse af hvidvaskning af penge er personlig "rystet" over omfanget af de potentielle forseelser i Danske Banks estiske filial. Det siger hun dagen efter et møde om sagen med erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

"Omfanget er chokerende. Vi taler om 200 milliarder euro (cirka 1.500 milliarder kroner, red.) Det overgår min fantasi," siger justitskommissær Vera Jourová, der har bedt Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) om at undersøge sagen sideløbende med de nationale efterforskninger i Danmark og Estland.

Det har den tjekkiske kommissær gjort, fordi hun ikke fatter, hvorfor Finanstilsynet i Danmark ikke greb ind.

"Var der virkelig ingen, der bemærkede, at noget var mærkeligt og forkert? At noget krævede, at man så nærmere på det? Dette er spørgsmålene. Dem drøftede jeg med jeres minister i går. Vi har behov for svar så hurtigt som muligt," siger Jourová i et interview med Altinget:

"Vi er nødt til at forstå på en fuldstændig klar og præcis måde, hvor fejlene var, hvem der gjorde hvad forkert, og hvordan der kan rettes op på det. Det her er en lærestreg, vi alle er nødt til at tage meget alvorligt."

Tror du, at noget af dette omfang – som foregik i årevis – kunne være sket, hvis de danske tilsynsmyndigheder havde gjort deres arbejde ordentligt?

"For at være ærlig: Nej. Det kan jeg ikke forestille mig. Fordi omfanget er så stort. Jeg tror ikke, det var meningen, at den estiske filial skulle foretage så store transaktioner. Og så er varigheden af de sandsynlige forseelser chokerende, hvis det her foregik over syv til otte år," siger Vera Jourová.

Har bankmyndigheder glemt sund fornuft?
Justitskommissæren ønsker ikke blot at få opklaret, hvorfor Danske Banks egen ledelse ikke forhindrede hvidvaskeriet. Hun vil finde ud af, hvorvidt der er tale om "systemiske fejl" i det danske tilsyn med bankerne.

"Min frygt er, at vi nogle gange koncentrerer os så meget om procedurer og regler, at vi glemmer at se på det samlede billede og anvende sund fornuft og instinkter. Jeg tror, det er det, der er sket," siger Jourová:

"Måske lukkede folk ikke øjnene med vilje. Men de var blinde."

Sagen om Danske Bank betragtes af EU som en af de potentielt største skandaler om hvidvask af penge nogensinde. Sagen har medvirket til at antænde en ny europæisk debat om kontrol med bankerne.

Europa-Parlamentet har netop besluttet som hastesag at sætte bankers hvidvask på dagsordenen for næste uges parlamentssamling i Strasbourg.

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Tema: Podcast: Hør Altinget: Parlamentet

Forrige artikel Brexit og Nordirland:  På grænsen til det umulige Brexit og Nordirland: På grænsen til det umulige Næste artikel Bekæmpelse af hvidvask: Regeringen støtter EU-forslag om stærkere fællestilsyn Bekæmpelse af hvidvask: Regeringen støtter EU-forslag om stærkere fællestilsyn
  • Anmeld

    Jens Voldby Crumlin

    Rasmus Jarlovs hvidvask

    Der er ingen tvivl om at Rasmus Jarlov er mere klar i spyttet en Brian Mikkelsen var omkring skandalen, men han er stadigvæk systemets mand. Det fremgik tydeligt af det sidste samråd hvor han forsøgte at undvige en tilbundsgående undersøgelse af finanstilsynets og det politiske systems svigt ved at opfordre til at holde fokus på Danske Banks ansvar .
    Det er helt klart at Danske Bank har overtrådt de grundlæggende hvidvaskregler som var gældende i perioden og at de statslige myndigheder og ministre har ladet det passere. Det skal have konsekvenser og forløbet skal ikke kunne gemmes væk med ministerens gentagne henvisning til sin tavshedspligt. Offentlighed må have indsigt i hvad der er foregået af korrespondance mellem de involverede ministerier, finanstilsynet og Danske Bank. EU kommissærens krav om præcis at få klarlagt hvordan dette svigt kunne foregå og hvem der gjorde hvad forkert skal ikke udløse en intern rapport men ud i fuld offentlighed ! !

Brexit-fejde fortsætter, men EU rykker videre

Brexit-fejde fortsætter, men EU rykker videre

TOPMØDE: Trods kontant afvisning har den britiske premierminister ikke opgivet at få EU-hjælp til at sælge sin Brexit-aftale derhjemme. Men de øvrige EU-lande har nu mere travlt med slag om migration, økonomiske reformer og det næste langtidsbudget.