EU-Kommissionen vil slå hårdere ned på intern grænsekontrol

FRI BEVÆGELIGHED: Kommissionen vil være hurtigere til at gå til EU-Domstolen, hvis lande inden for Schengen-området ikke har en rigtig god grund til at bevare interne grænsekontroller som den, vi har i Danmark. Den danske grænsekontrol er dog helt efter reglerne, mener både S og V.

Der har som minimum været stikprøvekontrol ved Danmarks grænser siden januar 2016, da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indførte det i flygtningekrisen.
Der har som minimum været stikprøvekontrol ved Danmarks grænser siden januar 2016, da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indførte det i flygtningekrisen.Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Simon Holst Jensen

Siden januar 2016 har man kunnet risikere at blive vinket ind til siden af politiet, når man har krydset enten den dansk-tyske grænse i Sønderjylland eller den dansk-svenske grænse på Øresundsbroen.

Det er dog ikke sikkert, at det bliver ved med at være sådan. I hvert fald barsler Europa-Kommissionen med planer om at åbne sager mod medlemslande, der ”opretholder interne grænsekontroller ud over det nødvendige”.

I sit nye udspil til en såkaldt migrationspagt varsler EU-Kommissionen et opgør med de interne grænsekontroller, som særligt seks Schengen-lande har benyttet sig af siden flygtningekrisen, og som endnu flere har indført i kølvandet på covid-19’s indtog i Europa.

0:000:00