EU-ministre udskyder forbud mod ålefiskeri i Østersøen

ÅL: EU’s fiskeriministre har ikke vedtaget et forbud mod ålefiskeri, som EU-Kommissionen havde spillet ud med. Beslutningen udskydes i stedet til senere på året.

Efter at have forhandlet hele natten om næste års fiskekvoter i Østersøen har EU's fiskeriministre udskudt beslutningen om et forbud mod ålefiskeri.
Efter at have forhandlet hele natten om næste års fiskekvoter i Østersøen har EU's fiskeriministre udskudt beslutningen om et forbud mod ålefiskeri.Foto: /ritzau/Per Folkver
Amalie Bjerre Christensen

BRUXELLES: Fiskerne i Østersøen undgår et totalforbud mod ålefiskeri lige nu og her.

Det står klart, efter EU’s fiskeriministre tirsdag morgen er blevet enige om næste års fordeling af fiskekvoter i Østersøen.

Efter at have forhandlet hele natten har ministrene udskudt beslutningen om et forbud mod ålefiskeri til senere på året.

”Først og fremmest er det positivt, at det er lykkedes at få beslutningen om Kommissionens forslag om totalforbud mod ålefiskeri udskudt. Det er et meget indgribende forslag for de danske ålefiskere. Samtidigt skal vi selvfølgelig sikre, at bestanden ikke ødelægges,” siger fiskeriminister Karen Ellemann (V) i en pressemeddelelse.

Samlet løsning er afgørende
Meldingen kommer, efter EU-Kommissionen sidst på sommeren fremlagde sit forslag til fordeling af fiskekvoter i Østersøen. Her lød det, at ålefangsten i Østersøen er så ødelæggende for den europæiske ålebestand, at et totalforbud mod ålefiskeri er nødvendigt.

Læs også:  EU-forbud mod ålefiskeri er dødsstød til danske fiskere

Baggrunden for Kommissionens forslag er, at undersøgelser har vist, at 57 procent af de europæiske ål, der finder ud på åbent hav, bliver fanget i Østersøen. Det sker på trods af, at flere års forsøg på at regulere og kontrollere området endnu ikke har forbedret ålebestandens levevilkår, pointerede Kommissionen i sit forslag.

Fra dansk side har man hele tiden været uenig i, at et totalforbud mod ålefiskeri i Østersøen er løsningen på bestandens udfordringer, da det samtidig vil ramme mange danske fiskere økonomisk. I stedet mener ministeren, at en fælles løsning er svaret.

”Det er afgørende, at vi får en god løsning, der balancerer hensynet til erhvervet på kort sigt og sikrer bestanden og dermed fiskeriet på længere sigt. Derfor har vi brug for et bedre grundlag at træffe beslutning på, og vi har brug for en samlet europæisk løsning, så det ikke kun er Østersøen, der bliver ramt. Det får vi nu,” siger Karen Ellemann.

Fiskere afventer næste forhandling
I Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation glæder chefkonsulent og biolog Michael Andersen sig over, at landene har udskudt beslutningen om et totalforbud mod ålefiskeri.

”Det er glædeligt, hvis det fører til, at man får en mere afbalanceret løsning på det problem, der er med ålen. Det må vi erkende, der er. Men man løser ikke det problem ved at lukke for fiskeri i Østersøen,” siger han og tilføjer:

”Det giver os et strategisk manøvrerum, at det nu er udsat. Men hvis resultatet til december bliver det samme, eller der bliver et totalforbud mod ålefiskeri i hele EU, så har vi ikke opnået meget ved det.”

Hele EU-området skal med
Hos Danmarks Naturfredningsforening glæder man sig over, at EU’s fiskeriministre ikke har afvist et totalforbud mod ålefiskeri i forhandlingerne.

”Vi vil gerne have et totalforbud mod ålefiskeri, fordi det har været den videnskabelige anbefaling de sidste ti år, at man skal gøre alt, hvad man kan, for at mindske de menneskeskabte indflydelser på ålebestanden. Det indebærer blandt andet, at der ikke skal fiskes på dem,” siger Henning Mørk Jørgensen, havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening.

”Men vi synes også, at et forbud skal gælde for hele EU. Det er ikke nok, at det kun gælder for Østersøen. Vi er nødt til også at have Nordsøen og Middelhavet med,” tilføjer han.

Ud over at udskyde beslutningen om et forbud mod ålefiskeri blev EU-landenes ministre enige om at reducere torskekvoterne i den østlige del af Østersøen med 8 procent i stedet for med 28 procent, som Kommissionen havde foreslået. Samtidig fortsætter kvoten for torsk i den vestlige del af Østersøen uændret.

EU's fiskeriministre ventes at træffe en endelig beslutning om ålefiskeriet på et rådsmøde i december.

Læs også: Går imod EU: Danske politikere vil bekæmpe forbud mod ålefiskeri

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Mørk Jørgensen

Havbiolog, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Aarhus Uni. 1984)

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00