EU-Ombudsmand undersøger rekordmange sager

VAGTHUND: Den Europæiske Ombudsmand foretog i 2012 flere undersøgelser af EU's administration end nogensinde før. Ombudsmanden er dog stadig en lille spiller i det store EU-maskineri, vurderer eksperter.
Under den nuværende EU-Ombudsmand, Paraskevas Nikiforos Diamandouros, er antallet af undersøgelser om fejl i administrationen i EU næsten fordoblet.
Under den nuværende EU-Ombudsmand, Paraskevas Nikiforos Diamandouros, er antallet af undersøgelser om fejl i administrationen i EU næsten fordoblet.Foto: © European Communities
Michael Hjøllund

Ombudsmanden er med til at forsøge at gøre EU mere borgervenligt inden for de rammer, som han nu har til rådighed.

Michael Gøtze
Professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet
Fakta

EU's Ombudsmand

Den Europæiske Ombudsmand er et uafhængigt og upartisk organ, der stiller EU-administrationen til ansvar. Ombudsmanden undersøger klager over fejl eller forsømmelser i EU's institutioner, organer, kontorer og agenturer.

Ombudsmanden håndterer blandt andet tilfælde af fejl eller forsømmelser, hvis en institution ikke overholder grundlæggende rettigheder, retsregler eller principper for god forvaltningsskik.

I 2012 handlede 21,5 procent af ombudsmandens undersøgelser om mangel på gennemsigtighed.

Andre sager omhandlede udbud, interessekonflikter, forsinkelser og diskrimination.


Kilde: Den Europæiske Ombudsmand
Den Europæiske Ombudsmand åbnede 465 undersøgelser af EU's forvaltning i løbet af 2012. Det er ny rekord. I samme periode fandt ombudsmanden problemer med forvaltningen i 56 sager. Det er en stigning på 19 procent sammenholdt med 2011.

Den forhøjede aktivitet hos EU-borgernes vagthund skyldes et stigende kendskab til ombudsmands-institutionen, vurderer Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

"Min vurdering er, at der er større og større viden om EU-Ombudsmanden blandt befolkningen i EU. De bliver stadig mere bevidst om, at der her er en mulighed for at klage, hvis noget ikke er helt, som det skal være," siger han.

En del af forklaringen kan også findes i de gode muligheder, der er for at klage via nettet, tilføjer Michael Gøtze.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00