EU-overblik: Peter Kofod vil sikre EU's grænser uanset prisen, men ikke øge budgettet

NYHEDSOVERBLIK: Peter Kofod (DF) vil af med Tyrkiet-aftalen og sætte alt ind på at sikre EU's ydre grænser, men han vil ikke øge budgettet. Hver tredje vælger er stadig i tvivl om, hvor krydset skal sættes på søndag. Få overblik over dagens EU-nyheder.

Peter Kofod (DF) vil stoppe EU's støtte til flygtningelejre i Tyrkiet.
Peter Kofod (DF) vil stoppe EU's støtte til flygtningelejre i Tyrkiet.Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Velkommen til dagens overblik over nyheder om EU.

Klimapolitik står højt på vælgernes dagsorden. Det blev bekræftet, da Altinget og Mandag Morgen onsdag morgen trak mere end fulde huse til klimadebat med flere spidskandidater til Europa-Parlamentet. Se debatten her.

Også Det Økologiske Råd og Nyt Europa har afholdt paneldebat om klima. Her gav Margrete Auken (SF) en opsang til Nikolaj Villumsen (EL), kan man læse i en reportage i Politiken:

"Der bliver jeg altså træt af folk, der er så uerfarne i deres politik, at de kan komme til at trække selve grundstenen ud af et forlig. Jeg tror ikke, det er, fordi man er ond. Det er bare, fordi man er inkompetent," sagde Auken som et svar på, hvorfor gruppen De Grønne ikke valgte at gå med på at kræve et totalforbud mod stoffet glyphosat.

Spidskandidater: Luk Strasbourg
En ting er klimapolitik, men EU-Parlamentet er selv en stor klimasynder, der hver måned skal flytte fra Bruxelles til Strasbourg med masser af ekstra CO2-udledning til følge. 

TV 2 har talt med de danske spidskandidater, som alle ønsker at lukke parlamentsbygningen i Strasbourg. 

Parlamentarikerne har dog ikke indflydelse på beslutningen om at lukke EU i Strasbourg, da den skal træffes i Det Europæiske Råd, hvor landenes regeringsledere sidder. Og det kan blive svært, vurderer Morten Løkkegaard (V):

"Der er en hel by, der lever af, at EU’s hovedsæde formelt ligger i Strasbourg. Og derfor bliver det svært at få franskmændene med præsident Macron i spidsen med på ideen om at lukke det," siger han til TV 2.

Kofod vil suspendere Tyrkiet-aftalen
Selvom klima har overhalet udlændingepolitik på vælgernes dagsorden, er debat om grænsekontrol stadig aktuelt for politikerne. 

I går bragte vi historien om, hvordan Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om en permanent grænsekontrol og en reform af det nuværende Schengen-samarbejde blev mødt med hovedrysten i Bruxelles.

For Dansk Folkepartis Peter Kofod er det EU's ydre grænser, der skal sikres. Han fortæller i et interview med Jyllands-Posten, at han vil suspendere aftalen med Tyrkiet om at bremse tilstrømningen af immigranter for i stedet at sætte alt ind på grænsekontrol:

"EU har desværre udliciteret beskyttelsen af de ydre grænser til sultan Erdoğan (Tyrkiets præsident, red.). Vi fylder hans lommer med euro, og der står en stor menneskemængde, han kan lade vandre ind i Europa, hvis han vil. Vi har lagt en håndgranat i hans kurv, og hans finger sidder på splitten. I det øjeblik, han bliver sur, kan han kaste den tilbage. Vi er i Europa nødt til selv at kunne forsvare vores egne grænser," siger Kofod til avisen.

Han har imidlertid ikke nogen konkrete bud på, hvordan de ydre grænser skal sikres, eller hvad det vil koste:

"Det har jeg ikke noget bud på. Og prisen er underordnet," siger han. Han afviser dog at øge EU-budgettet.

På spørgsmålet om, om der skal opsættes hegn, svarer han, at det er en god idé på noget af strækningen, selvom det ikke løser problemet med øerne.

Bruxelles-boblen
Hvad sker der så med Peter Kofod, hvis han efter valget skal til Bruxelles? Det kan han læse om i dagbladet Information, der bringer en feature om livet i EU-boblen.

Her fortæller den britiske forfatter David Goodhart, at der findes en særlig Bruxelles-logik, der er så forhippet på at fjerne grænser og lave frihandel, at den overser de negative konsekvenser ved globalisering.

Han opdeler i bogen 'The Road to Somewhere' (2017) mennesker i ’Somewheres’ og ’Anywheres’ − dem, der er rodfæstet et konkret sted, og dem, der ikke er.

Bruxelles-boblen består af Anywheres.

Helt afskrækket skal Peter Kofod måske alligevel ikke blive:

"Der er en masse Anywhere-folk, som både mener, at migration kan være en god ting, og samtidig mener, at nationalstaten er rammen om demokratiet," siger David Goodhart.

Hver tredje er i tvivl
Med kun fire dage til valget er valgkampen gået ind i sin slutspurt.

Men kandidaterne har ingen grund til at løfte foden fra pedalen, viser en ny Epinion-måling lavet for DR Nyheder. 36,5 procent af de adspurgte er nemlig stadig i tvivl om, hvem de vil stemme på. 

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen skyldes vælgernes tvivl blandt andet, at folketingsvalget er løbet med en del af opmærksomheden, men også at mange af kandidaterne er ukendte:

"Der er mange, der stemmer personligt ved et europaparlamentsvalg – langt flere end til et folketingsvalg. Og med færre kendte ansigter skal de ud og finde et nyt hjem til deres personlige kryds," siger han til DR Nyheder.

Frank vælter Facebook
En god nyhed for EU-valget er det til gengæld, at komikeren Frank Hvams valgvideo er blevet valgkampens ubestridte mest virale opslag. Det skriver Medietrends

Mandag klokken 11.53 spillede Frank Hvam sig ind i valgkampen ved at dele en video, der opfordrer til at huske at stemme til europaparlamentsvalget. Videoen er onsdag formiddag blevet vist 1,3 millioner gange på Facebook.

Mere EU?
Sæt kryds i kalenderen fredag eftermiddag, hvor Altinget og dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX sammen inviterer til en visning af den nye film 'Democracy LTD' i Altingets gård. Filmen handler om et Europa med voksende utilfredshed − fra nationalismens comeback til De Gule Veste, og fra udflytning af arbejdspladser – og til Østeuropa, hvor arbejdspladserne flytter hen. 

Efter filmen er der EU-parterapi mellem folketingspolitiker og europaparlamentskandidat Rasmus Nordqvist (ALT) og EU- og international chef i Dansk Erhverv Lasse Hamilton Heidemann.

Arrangementet er gratis og åbent for alle, og der kan købes drikkevarer i baren. Se mere her.

Det sker i aften:

  • Klokken 16:30: Mellemfolkeligt Samvirke sætter i en valgdebat fokus på ulighed. Panelet består af Rasmus Nordqvist (EL), Linea Søgaard-Lidell (V), Jakob Nerup (EL) og Peter Westermann (SF).
  • Klokken 19: Studenterhus Aarhus har et foredrag med ph.d. og lektor Louise Halleskov Storgaard, som vil beskrive, hvordan EU's lovgivning og de danske forpligtelser i EU påvirker dansk lovgivning, når det drejer sig om migration, flygtninge og asyl. 

 Det sker i morgen:

  • Klokken 15: Dansk Erhverv inviterer til debat om EU-regulering. I panelet sidder Peter Westermann (SF), Pernille Weiss (K), Mette Bock (LA), Marianne Vind (S), Lasse Hamilton Heidemann fra Dansk Erhverv og Thomas Brenøe fra Forsikring og Pension.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00