EU-Parlamentet godkender reform af klimakvote-systemet

KVOTER: Europa-Parlamentet har vedtaget en reform af EU’s kvotehandelsystem, der skal hæve prisen på CO2-udledning og sætte yderligere gang i den grønne omstilling. Dansk Energi er ikke imponeret.  

Daniel Bue Lauritzen

Hvis reformen skulle have haft en markant effekt, burde vi allerede have set en prisstigning på kvoterne.

Anders Stouge
Adm. vicedirektør, Dansk Energi
Fakta
Handel med CO2-kvoter i EU
EU's kvotehandelssystem blev oprettet i 2005. Den dækker de 28 EU-lande samt Island, Liechtenstein og Norge. Kvotesystemet dækker 11.000 enheder inden for energi- og industriproduktion, som tilsammen udgør cirka 45 procent af EU's CO2-udslip. Landbrug, bygninger og transportsektoren er nogle af de områder, der ikke er dækket af kvotesystemet. 


Lav CO2-pris
Kvotehandelssystemet er sat i verden for at skabe en markedsbaseret mekanisme, der kan understøtte EU's klimamål. I 2030 skal Unionen have sænket sit CO2-udslip med mindst 40 procent sammenlignet med 1990-niveau.
Den økonomiske krise, der fulgte i halen på finanskrisen i 2008, betød dog, at virksomhederne i EU producerede langt mindre end forventet, da man fastsatte antallet af kvoter, der skulle sendes i omløb i perioden. Det betyder, at der siden 2009 er ophobet et stort antal ubrugte CO2-kvoter. Der skønnes at være omkring tre milliarder ubrugte kvoter, hvilket svarer til mere end et års CO2-udledning. Den store ophobning har betydet, at kvoteprisen har været langt lavere end forventet. Lige nu ligger prisen på cirka 8-9 euro. Ifølge Klimarådet skal kvoteprisen mindst op på 30 euro for at virke efter hensigten.

Reform
Kvotehandelssystemet har gennemgået tre såkaldte faser. Perioden fra 2013 til 2020 er den tredje fase, mens den reform, der tirsdag blev stemt i gennem i Parlamentet, skal dække den fjerde fase, som løber fra 2021 til 2030.

Reformen ventes at blive endeligt godkendt af EU’s ministre til marts. 

STRASBOURG: Der sættes hvert år færre CO2-kvoter på det europæiske marked, og snart skruer EU yderligere ned for kvoteproduktionen.

Det er et hovedelement i den reform af EU’s klimakvotesystem, der tirsdag blev vedtaget i Europa-Parlamentet og skal gælde mellem 2021 og 2030. 

Reformen, der blev vedtaget med 535 stemmer for og 104 imod, betyder, at der fra 2021 hvert år skal udstedes 2,2 procent færre klimakvoter i Europa i forhold til udgangspunktet. Én kvote svarer til ét ton CO2.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00