EU skal være CO2-neutral i 2050: "Det er nødvendigt, muligt og i Europas interesse"

EU: Europæerne skal reducere CO2-udledningerne hurtigere, og EU skal samlet være CO2-neutral i 2050, foreslås det i ny EU-klimaplan. Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) kalder det en stor dansk sejr. 

EU skal være klimaneutral i 2050, mener kommissær for EU's energiunion Maroš Šefčovič (t.v.) og klimakommissær Miguel Arias Cañete (t.h.).
EU skal være klimaneutral i 2050, mener kommissær for EU's energiunion Maroš Šefčovič (t.v.) og klimakommissær Miguel Arias Cañete (t.h.).Foto: Europa-Kommissionen
Morten Øyen

I en verden, hvor kampen mod klimaforandringer ikke længere er en prioritet alle steder, må EU samle handsken op og vise vejen, så alle fra energiselskaber til bilproducenter ved, at vi er 100 procent grønne i 2050.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings-, og klimaminister

EU skal skrue op for klimaindsatsen og være CO2-neutral i 2050.

Fakta

Klimaaftalen fra COP21-topmødet

  • Indgået i december 2015 i Paris.
  • Hovedformålet med aftalen er at holde den globale temperaturstigning "et stykke under" to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau – og gerne under 1,5 grader, hvis det er muligt.
  • Med aftalen stiler verdens lande mod, at udledningen af drivhusgasser topper "så snart som muligt" med "hurtige reduktioner" derefter.
  • De rige lande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i CO2-nedskæringer. Ulande opfordres til "med tiden" at skære i forbruget. Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner.

Sådan lyder det i et nyt udspil fra Europa-Kommissionen, få dage inden årets FN-klimatopmøde starter i Katowice i Polen.

Udspillet er en opdatering af den seneste langsigtede klimaplan for EU fra 2011, hvor målet var, at EU skal reducere drivhusgasserne med 80-95 procent i 2050.

0:000:00