Debat

EU svækker økologien!

DEBAT: Et forslag fra EU kan føre til, at det danske økologimærke skal erstattes af EU's eget mærke. Det vil være til stor skade for økologien, skriver Folkebevægelsen mod EU.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Lave K. Broch
Kandidat til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU 

Et forslag fra EU kan føre til, at det danske økologimærke skal erstattes af EU's eget mærke. Det vil være til stor skade for økologien. Ikke mindst fordi, der er meget stor tillid til det danske økologimærke.

Desværre er EU's indblanding i forhold til økologien ikke kun begrænset til spørgsmålet om økologimærket. EU har med fælles regler svækket kravene til økologiprodukter generelt. Der er derfor god grund til, at Danmark både forsvarer det danske økologimærke og genvinder retten til selv at bestemme over økologien.

Samråd om økologimærket
Onsdag den 27. november er der åbent samråd i Folketingets udvalg for fødevarer, landbrug og fiskeri. Der er ét punkt på dagsordenen. Det er det danske økologimærke.

Fødevareminister Karen Hækkerup skal redegøre for, hvordan hun vil sikre, at vi i Danmark i årene fremover kan videreføre det af forbrugerne meget kendte og værdsatte danske røde Ø-mærke, samt hvilke konkrete initiativer ministeren har taget eller agter at tage i forhold til EU og EU's overvejelse om at forbyde det danske Ø-mærke.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Folkebevægelsen mod EU har i et åbent brev til fødevareministeren og fødevareudvalget skrevet, at det er meget "positivt, at fødevareministeren og Folketinget taler om at gøre, hvad man kan, og give kamp til stregen omkring Kommissionens overvejelser om forbud mod det danske økologimærke, der garanterer statsligt kontrolleret økologi".

Opfrodring til at stå fast over for EU
Men Folkebevægelsen mod EU vil gerne opfordre regeringen og Folketingets udvalg for fødevarer, landbrug og fiskeri til at blive endnu mere klare i mælet. Meddel kort og godt EU: Danmark bevarer sit økologimærke. Det skal EU ikke blande sig i! Vi håber selvfølgelig, at ministeren og udvalget bakker os op på dette område. For det vil være til stor skade for økologien, hvis det danske økologimærke afskaffes.

Meddel kort og godt EU: Danmark bevarer sit økologimærke. Det skal EU ikke blande sig i!

Lave K. Broch
Folkebevægelsen mod EU

Formanden for Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck, har sagt: "Det røde ø er helt enestående i EU, fordi staten kontrollerer, at varerne også er økologiske, når de har det røde logo på. Sådan en statslig kontrol er der ikke i andre lande, hvor virksomhederne selv eller måske private firmaer kontrollerer ægtheden", (Metroxpress 1. november 2013).

Meget taler for, at netop den statslige kontrol er med til at sikre den store tillid, der er til det danske økologimærke, og otte ud af ti danskere har tillid til Ø-mærket. Det viser en undersøgelse, analyseinstituttet YouGov har gennemført i februar-marts 2013, og hele 98 procent af den danske befolkning har kendskab til Ø-mærket. Det danske Ø-mærke er derfor en stor succes.

EU svækker reglerne generelt 
Men ud over at true det danske økologimærke har EU også svækket reglerne for økologi i Danmark. EU har gjort det tilladt at bruge det kræftfremkaldende tilsætningsstof nitrit i økologiske kødprodukter, og da EU indførte nye regler for økologisk vin, blev det tilladt at tilsætte en række tilsætningsstoffer i økologisk vin, der ifølge eksperter er overflødige og ikke hører hjemme i økologisk vin, (Berlingske.dk 28. september 2013). 

Når du køber en flaske økologisk vin i supermarkedet, kan du derfor slet ikke være sikker på, at den er fri for tilsætningsstoffer. EU har nemlig gjort det tilladt at tilsætte både sulfitter og svovldioxid i økologisk vin. Sulfitter kan fremkalde overfølsomhed hos nogle forbrugere. Symptomerne kan være store blegrøde plamager på huden, som klør, nældefeber og hævelser i huden.

EU's underminering af de økologiske standarder er i sig selv en skandale. Men kombinationen af en underminering af de økologiske regler og en trussel fra EU om afskaffelse af det danske økologimærke må tages alvorligt. Det er derfor vigtigt, vi får en debat om, hvorvidt EU overhovedet skal blande sig i de danske regler for økologiske produkter.

I Folkebevægelsen mod EU er vi ikke i tvivl. Vi vil, at Danmark skal fastholde det danske økologimærke og have ret til selv at bestemme over reglerne for økologi. EU ud af økologien!

PS: På Facebook kan du bakke op om det danske økologimærke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00